Budi dio naše mreže
Izbornik

„Sveta Zemlja nije bojno polje, već zemlja bratstva i mira“

Al Maghtas (IKA)

Kustos Kustodije Svete Zemlje fra Franceso Patton je na blagdan Krštenja Gospodinova, u nedjelju 7. siječnja 2024. predvodio misno slavlje na obali rijeke Jordana, u Al Maghtasu, u blizini svetišta sv. Ivana Krstitelja. Nakon 57 godina otvoren je i nekada miniran prolaz koji je vodio do obale rijeke, objavio je Vatican News.

„Nekoliko metara od mjesta gdje je Isus kršten i blizu mjesta gdje je bio iskušavan, jutros smo u molitvi kako bi potvrdili svoju vjeru i tražili snagu u kušnjama, posebno u onima koje pogađaju ovu zemlju: nepravde, nasilja i rata“, istaknuo je kustod Svete zemlje Francesco Patton na blagdan Isusova krštenja u Al Maghtasu, na obalama rijeke Jordana. Unatoč ograničenju kretanja zbog trenutnih ratnih sukoba, na misi se okupilo nekoliko stotina vjernika.

Otac Patton je u svojoj homiliji podsjetio kako tri svjedoka krštenja: voda, krv i Duh, također podsjećaju na iskustvo križa u Isusovom ljudskom životu, ali križ je to koji otvara vječni život. Tijekom mise kršten je i Nicholas Giovanni, dijete jedne kršćanske obitelji iz Jeruzalema.

Na kraju slavlja, uz veliku radost, otvorena su i vrata koja omogućavaju izravan prolaz iz franjevačkog svetišta posvećenog svetom Ivanu Krstitelju do male edikule na obali Jordana, kroz prolaz koji je, budući da je bio miniran, bio zatvoren od Šestodnevnog rata 1967. godine.