Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Božića proslavljena u sarajevskoj katedrali

Sarajevo (IKA/KTA)

Na najradosniju kršćansku svetkovinu Božić, 25. prosinca, vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom Tomom Vukšićem predvodio je misu u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu, izvijestio je portal nedjelja.ba.

U koncelebraciji su bili otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Sarajevu mons. Amaury Medina Blanco, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i 10-ak drugih svećenika.

Na početku svečanog euharistijskog slavlja kardinal Puljić pozdravio je misnike, bogoslove, časne sestre, đakone kao i nazočne vjernike i one koji su misu pratili putem medija te im čestitao Božić.

U homiliji nadbiskup Puljić govorio je kako je Bog svemoćni toliko ljubio čovjeka da je sišao na njegov put utjelovljujući se, rodivši se kao malo dijete.

„Radujemo se jer čovjek posebno doživljava radost kada doživljava da ga neko voli. Tada su sve boli manje i prestaju. Mi smo voljena bića. U životu nema gore boli, nego bol kada si odbačen, kad si ostavljen, zaboravljen, da nitko drugi za tebe ne mari“, kazao je kardinal i naglasio kako je došlo vrijeme u kojem čovjek više nije važan. „Tehnika je važna. Kompjuteri, mobiteli… Mediji su važni, politika je važna, vlast je važna. Važno je imati, trošiti i uživati. A mi danas slavimo to otajstvo da Bog čovjeka voli. Kad kažem da je Božić najradosniji blagdan, tada osluhuje iz sve svijesti da čovjek uživa u sebi u Božjim očima. Bog je ljubav i on želi ljubav podijeliti i zato je čovjeku dao tu milost da čovjek živi u ljubavi, jedni s drugima. Božić je Božja blizina, tako nam je Bog blizu… gledajući ono malo dijete u kolijevci koji je stvoritelj neba i zemlje, a tako malen. Teško je ljudskom pameću to prihvatiti, ali možemo pokloniti se i prepoznati veličinu čovjeka, da je Bogu stalo do čovjeka… I danas u ovoj čudnoj atmosferi, u kojoj vidimo zveckanje oružjem i širenje mržnje i prestiža pitamo se čija će biti bol gazeći po ljudskim glavama. I te kako je važno da mi živimo u našem dostojanstvu neovisno o državi, o velikim silama, o politici“, istaknuo je.

Dalje je naglasio kako „Boga možemo živjeti u svakoj stvarnosti“ te istaknuo kako je ovih dana često dobivao pitanje: „Kako ćete proslaviti Božić u ovakvoj atmosferi?“. „Tako što će Bog sići u našu atmosferu. Danas se radujmo, dijete nam se rodilo“, istaknuo je nadbiskup.

U nastavku homilije kazao je kako želi „da nas Božić sve ohrabri“. „Slavimo Božić kako bi izvor radosti unio snage i nade u naš hod. Ne idemo sami, On je sišao među nas na slami… Zato svojima dođi Gospodine, mi te rado primamo. Obnovi naša srca, učini nas dostojanstvenima djece Božje da možemo radosno svjedočiti. Tvoja ljubav i tvoja blizina neka nas osposobi. Ružno Božić slavimo ako u srcu nosimo žal, jed, ogorčenje, mržnju. Tu Bog nema mjesta! Zato je divno što nam Crkva daje šansu da kroz kajanje doživimo oproštenje grijeha. Isuse vrati svoje vjernike da budu svjedoci tvoje blizine… Božja je iza svega uz dužno poštovanje svim vlastima, poglavarima i parlamentima. Božja je najvažnija. Upravo u Božiću ohrabrimo se da budemo svjedoci te Božje ljubavi“, istaknuo je na kraju homilije Vinko kardinal Puljić.

Misno slavlje animirao je Katedralni zbor Josip Stadler, a sve je izravno prenosio BHRT.