Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Duhova i podjela sakramenta potvrde u Puli

Pula (IKA)

Na svetkovinu Duhova 23. svibnja umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan podijelio je sakrament potvrde u dvije pulske župe, katedralnoj Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije i Župi sv. Pavla apostola.

Do druge polovice osamdesetih godina prošloga stoljeća u Puli je podjela sakramenta potvrde za sve župe održavana u pulskoj katedrali, obično na svetkovinu Duhova. Prema početku devedesetih godina krizme su se počele održavati i u drugim crkvama, a ostalo je ustaljeno da na Duhove, u dva jutarnja termina bude podjela krizme u katedrali i na Vidikovcu.

Mons. Milovan je u homiliji podsjetio da se u podjeli potvrde događa upravo ono što se dogodilo na prve Duhove za prvu zajednicu Isusovih učenika kada je Duh Sveti pod obličjem vatrenih jezika sišao na njih te ih iznutra prosvijetilo i ojačao, učinivši ih propovjednicima i navjestiteljima Radosne vijesti.

Unatoč tome što se, zbog epidemioloških mjera, sve, od priprave do proslave, događa u skromnijim razmjerima nadajmo se da će uspomena na ovaj dan i doživljaj zajedništva biti lijep i dugotrajan, rekao je biskup. Mi radosno slavimo s vjerom ovdje u Crkvi ono što se zbiva u podjeli sakramenta potvrde, isto kao što će i obitelji obilježiti ovaj dan u zajedništvu s najbližima. Taj osjećaj blizine napose je potreban u ovim vremenima otuđenosti koja je i inače, a napose s pandemijom, zavladala među ljudima.

Podsjećajući na prve Duhove, mons. Milovan je rekao da, iako je Isus vidljivo napustio učenike, ostaje s nama po Evanđelju, po svećenicima i biskupima, ali osobito ostaje s nama iznutra, po daru vjere što nam ga daje, po daru Duha Svetoga. Rekao je, kako čitamo u Evanđelju, ‘poslat ću Vam drugog branitelja’. Taj duh Isusov iznutra nas čini svetima, boljima, novima, da možemo slijediti Isusovu riječ i njegov nauk. Krštenje je bilo prvo posvećenje. Krizma nas, po daru duha, čini bližima Bogu, on nam daje da se po njegovim Darovima još više možemo približiti Bogu, pritjelovljuje nas zajedništvu Isusove Crkve.

Bujni rast prirode u proljeće slika je onoga što se događa s mladima u intenzivnom rastu, ali osim tjelesnog i umnog razvoja, postoji i moralni rast. To je dobivanje osjećaja za dobro i loše. U čovjekovoj savjesti postoji naravni zakon. Bog ga je to dao Mojsiju preko Deset zapovijedi, te su stvari u nama duboko zapisane. Bog nam daje svoga Duha da možemo ojačati na putu dobra i formirati se u moralno zdrave osobe. ‘Morate najprije naučiti plivati protiv struje, struje sebičnosti, prgavosti, lijenosti, trudeći se oduprijeti se toj struji’, naglasio je mons. Milovan citiravši papu Franju iz jednog njegovog obraćanja krizmanicima. Podsjetio je potom na riječi pape Ivana XXIII. ‘svaki dan trudim se učiniti nešto što mi je malo teže i što nisam dužan, ali činim to želeći oblikovati svoju volju za dobro’. Napose je važno kod mladih ljudi stvaranje dobrih navika. Biskup je podsjetio krizmanike na važnost zahvaljivanja, Bogu i roditeljima, te na važnost pomaganja.

Biskup je nadalje čestitao obiteljima na svemu dosad uloženom u odgoj tih svojih mladih podsjetivši i na snagu molitve. Istaknuo je zahtjevnost, ali i ljepotu roditeljstva. „Lijepo je imati za koga živjeti, život je prazan kada čovjek nema za koga živjeti. Živjeti za svoju obitelj je zahtjevno, ali to je ono što ispunjava“, rekao je biskup, te je potaknuo obitelji da prate svoje mlade primjerom života i molitvom. Podsjetio je nadalje i na moćan primer koji nalazimo u svecima, spomenuvši napose bl. Miroslava Bulešića.

Obzirom na epidemiološke mjere u Župi sv. Pavla samo su krizmanici i kumovi sudjelovali na misi u crkvi, dok su svi ostali mogli pratiti putem velikog ekrana za tu prigodu postavljenog na platou ispred crkve.