Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Duhova proslavljena u gospićkoj katedrali

Gospić (IKA)

U gospićkoj katedrali Navještenja BDM, na svetkovinu Duhova 5. lipnja zbog spriječenosti gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića, sakrament potvrde sedamdeset i dvoje kandidata iz četiri razreda OŠ u Gospiću koji pripadaju toj župi, podijelio je generalni vikar i župnik mons. Marinko Miličević. Koncelebrirao je kancelar i biskupov tajnik preč. Mišel Grgurić.

U homiliji je djelitelj sakrament mons. Miličević nastojao duhovsko otajstvo približiti krizmanicima. Istaknuo je značenje Duha Svetoga, treće božanske osobe, kao što su to Otac i Sin te nastavio: „Zato s Njim trebamo uspostaviti nutarnji odnos. On se po krštenju nastanio u nama, učinivši nas djecom Božjom, ali On u punini boravi u Presvetom Trojstvu. Zato želi da ga s ljubavlju što češće zazivamo: Dođi, Duše Sveti! Duh Sveti je najintimnija stvarnost naše duše. On je uvijek s nama i u nama. Uvodi nas u svu istinu. Nježan je, tih i nenametljiv. Stoga ga moramo osjećati iznutra. Tek tada ćemo primijetiti da je izvanredno jak i nepobjediv u borbi protiv zla. Isus veli: ‘kada dođe on’. Dakle, radi se o osobi. On je Branitelj! Poučit će nas svemu što god ga zamolimo. Samo ga trebamo često pozivati, i to s ljubavlju, jer on je Osoba – ljubav, odaziva se na ljubav! Duh Sveti je istina i ljubav. On je onaj koji misli, govori, odlučuje, upravlja svemirom i našim srcima. Dakle, ima sva svojstva božanske osobe. Da bismo upoznali osobu Duha Svetoga, posvijestimo njegovu prisutnost u sebi. Sjetimo se da smo kršteni i da ga u krizmi primamo u punini. Duh Sveti prisutan je u nama. On je snažna Osoba ljubavi i novog života. Naučimo surađivati s Njime.

Koliko nam je dostojanstvo darovao Otac po Duhu Svetom. Razmatrajmo sljedeće riječi: ‘Svi koje vodi Duh Božji sinovi su Božji. Ta ne primiste duha robovanja da se opet bojite, nego primiste Duha posinstva u kojem kličemo: ‘Abba! Oče!’ Sam Duh Sveti susvjedok je s našim duhom da smo djeca Božja’. (Rim 8,15-16). Marija je Zaručnica Duha Svetoga, a Zaručnik dolazi tamo gdje je njegova Zaručnica. Stoga, izrazito je važno da se ujedinimo s Marijom i ona će nas dovesti do zajedništva s Duhom Svetim. Primit ćemo Duha Svetoga u punini za obogaćenje Crkve. A to je izrazito važno“.

Mons. Miličević zaključio je homiliju sjećanjem na papu sv. Ivana Pavla II. koji je kao dijete puno molio za izljev Duha Svetoga te ga je Duh u ranoj mladosti pohodio raznim milostima. „Ujedinimo se s Majkom Marijom i ona će nam ishoditi velike milosti od Duha Svetoga. Svako produbljivanje veze s Marijom omogućuje Duhu Svetom plodnije djelovanje za život Crkve“, citirao je riječi sv. Ivana Pavla II.