Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici i srebrni jubilej svećeništva biskupa Svaline

Srijemska Mitrovica (IKA)

Svetkovina zaštitnika Srijemske biskupije i katedrale-bazilike Sv. Dimitrija, đakona i mučenika, u Srijemskoj Mitrovici proslavljena je 26. listopada svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina, ujedno proslavivši srebrni jubilej – 25 godina od svećeničkog ređenja te prvu obljetnicu biskupske službe.

U propovijedi biskup Svalina podsjetio je na doba prije 1700 godina, 304. godinu, kada je u drevnom Sirmijumu svoj život za Krista položio i podnio mučeništvo đakon Crkve: sveti mučenik Dimitrije, pridruživši se velikom broju hrabrih Kristovih svjedoka. Istaknuo je kako svjedočiti znači „javno, svečano, odlučno priznati stvarnost, u koju čovjek čvrsto vjeruje i snagom te vjere biti spreman prihvatiti sve posljedice“. Najuzvišeniji svjedok svakako je sam Isus. On je proglasio da je došao na svijet da svjedoči Istinu i to je svjedočenje iznosio sve dok nije položio i svoj život. Apostoli su pak postavljeni su za Isusove neustrašive svjedoke, a među njima jedan od najvećih je sv. Pavao, napomenuo je biskup Svalina, poručivši da svjedočenje Isusa i apostola treba nastaviti: potpuni smo kršćani tek onda ako postanemo »svjedoci«.

Osvrnuo se i na ulogu laika kojima Crkva daje veliku ulogu i pozornost, te na poziv svim vjernicima: Svjedočiti Krista i služiti na spas ljudi. Napomenuo je da to svakako za sobom povlači i trpljenja – no ona su izvor života za Crkvu i izgradnju Božjeg kraljevstva. Poručio je da „trebamo biti svjedoci današnjem čovjeku koji zbog silnog napretka tehnike i znanosti napose digitalnoga svijeta i ne  traži više oslonac na božanskoj poruci ili pozivu, i ne gradi na kršćansko – ljudskim načelima nego vlastitim silama polaže ‘čvrste’ temelje svoga života“.

Jedna je od poteškoća u svjedočenju i što se današnjem čovjeku tradicionalni odnos s Bogom čini otuđenjem, zaprekom da bude ono što jest. Zato ne prihvaća uplitanje Boga u povijest putem objava koje dolaze odozgo, nego sebe smatra jedinim graditeljem svoga života i vlastite budućnosti, upozorio je mons. Svalina i istaknuo kako smo „pozvani biti svjedoci upravo takovom čovjeku, čovjeku koji je desetljećima odgajan u vrednotama sumnjiva sadržaja i koji je izgubio svoje ideale“.

Stoga je pozvao da u duhu evanđeoske poruke „predlažemo i svjedočimo vjeru kao odlučni odgovor životne drame, kao nadzemaljsku snagu, sposobnu da u nadi nadiđe granice vremena i prostora. Pozvani smo svjedočiti živoga Gospodina vjere koji, uvijek poštivajući slobodu koju je stvorio, želi ući u život svakoga čovjeka. Koji dolazi na ovaj svijet, jer ga ne želi ostaviti sama. Pozvani smo svjedočiti Gospodina koji je došao među nas da nas spasi, da nas otme od igre privremenog i, poslije iskušenja zemaljskog života, uvede u zajedništvo svog božanskog života. Pozvani smo svjedočiti Gospodina koji želi biti sudrug svom preljubljenom biću što ga je stvorio na svoju sliku i priliku, drag i nenametljiv vodič, spreman da zajedno s njim trpi slabosti, padove i gubitke. Sklon hrabriti, tješiti i podizati.“

Osvrnuo se i na druge zapreke svjedočenju – sumnju u sve, odbacivanje nadnaravnoga, poistovjećivanje s drugima te poručio: Upravo zato moramo svjedočiti da današnjega čovjeka izvučemo iz mrtvila kako bi hrabro koračao putem prema svome Stvoritelju i Otkupitelju. Želimo to činiti na isti način i s istim žarom kako su to činili oni koji su hodili ovim gradom prije nas. Danas se osobito spominjemo i molimo njegov zagovor, svetog i velikog mučenika Dimitrija.“ Zazvao je i zagovor Gospe koja se u Srijemskoj biskupiji časti i zaziva – čudotvorna Gospa Tekijska, „neka nas Gospodin po njezinu zagovoru učini hrabrim svjedocima: istine i pravde, slobode i ljubavi, tj. svjedocima Krista Gospodina, poput našeg zaštitnika sv. Dimitrija.“

Srijemski biskup Đuro Gašparović uputio je čestitku jubilarcu biskupu Svalini, istaknuvši između ostaloga radost zbog toga slavlja i zahvaljujući Gospodinu “s Vama i za Vas”. Istaknuo je kako je biskup Svalina svojim životom Kristov svjedok ljubavi, od svoga svećeničkoga ređenja 29. lipnja 1997. u Đakovu, te se spomenuo brojnih njegovih važnih službi i biskupskoga imenovanja. “25 godina služili ste Bogu I ljudima molitvom, žrtvom, odricanjem, mukotrpnim radom, nesebičnim zalaganjem i donošenjem Boga svakom čovjeku u svetim sakramentima. Hodajte i dalje sretno u svome životu i neka bude plodonosan svaki Vaš pothvat”, zaključio je čestitku biskup Gašparović.

Župnik u Novim Banovcima i Inđiji Dušan Milekić biskupu je zatim čestitao srebrni jubilej i obljetnicu biskupstva uime vjernika, svećenika, redovnika i redovnica, te mu uime svećenika predao na dar biskupski prsten od srebra koji objedinjuje biskupski grb i geslo biskupa Svaline – „Super omnia Caritas – Iznad svega ljubav“. Vlč. Milekić napomenuo je da je pritom riječ o posebnoj izradi, čime su željeli podržati nova nastojanja u biskupiji po biskupu Svalini kao i sveto zajedništvo koje imaju s njim kao prezbiteri Srijemske biskupije.

Među koncelebrantima bili su đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, biskup Gašparović, umirovljeni đakovačko-srijemski biskup Marin Srakić, požeški biskup Antun Škvorčević, vladika Đuro Đuđar, pomoćni đakovačko-srijemski biskup Ivan Ćurić, dijecezanski upravitelj Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas, generalni tajnik HBK doc. dr. Kruno Novak, generalni tajnik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda Robert Pastyk i brojni svećenici. Nazočni su bili i predstavnici Srpske pravoslavne Crkve, kao i predstavnici politike i društva.

Mons. Svalina zahvalio je svim sudionicima slavlja, osobito pjevačima, vjernicima u narodnim nošnjama, brojnim hodočasnicima iz svih dijelova biskupije, biskupu Gašparoviću na upućenoj čestitki, kao i na primljenim darovima.