Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Nikole proslavljena u Metkoviću

Metković (IKA)

Svetkovina zaštitnika metkovske Župe sv. Nikole proslavljena je u utorak 6. prosinca procesijom i svečanom misom.

Misi koju je predslavio rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Đuliano Trdić prethodio je ophod oko crkve.

Misu su suslavili domaći župnik i neretvanski dekan don Davor Bilandžić i brojni svećenici.

Govoreći u homiliji o talentima koje nam je Krist darovao, vlč. Trdić pojasnio je da Bog zna kakvo imamo srce, karakter, osobnu povijest i stavio nas je da donesemo plod gdje jesmo, a to je sasvim dovoljno. Đavao i zlo uvjere nas ponekad da je naš život beznačajan, da nema ništa što bi se Bogu moglo svidjeti, uspoređujemo se, mislimo da je svetost za svetog Nikolu – to je prva zamka u koju upadamo! Bogu predbacujemo za naše neuspjehe, iz razloga, po riječima sv. Jeronima „što se lijenosti pridružila i opačina oholosti“, naglasio je, upozorivši da se trgnemo u vremenu adventa od duhovne lijenosti, preispitamo svoj život i potaknemo sebe za brigu za vlastitu dušu. Bog nam pokazuje kroz primjere svetaca „da nismo stvoreni za prosječnost, nego za Boga i Nebo, samo je pitanje vrijeme i život koji mi je poklonjen, na što ga trošimo… Želimo li mijenjati svoj život, želimo li svetost, nasljedovati svetost sv. Nikole, želimo li odgajati djecu za svetost, želimo li umnažati svetost u svome životu – to znači umnažati talente, pojasnio je propovjednik.

Istaknuo je susret Majke Terezije i antiklerikalnog talijanskog pisca iz 1970-ih, susreta bez riječi, koji je pisca duboko potresao da je osjetio oštru i jaku bol u svom srcu i svu taštinu svijeta u kojem je živio, taštinu svojih strasti, borbi, ambicija „shvativši da je živio uzalud“.

Zapitao je – zašto mi ne dopustimo da nam Bog napravi ovo – da nam pokaže tu našu golotinju, da pokaže kakvi smo uistinu pred njim, zašto nekada svece ne častimo na način „da pustimo da nas njihov primjer razgoliti, pokaže koliko smo nedosljedni u svome životu“. Svi se moramo zapitati daje li naša vjera, naše kršćanstvo, znakove da je Bog živ u našem životu, ne misleći na izvanredne znakove i čudesa, već svjedočimo li kršćansku ljubav u našim životima, svjedočimo li da smo bolji ljudi… Ne svjedočimo, naglasio je vlč. Trdić. „Mnogo puta smo svatko protiv svakoga, rat svih protiv svih, to imate u vlastitim obiteljima!“, dodao je.

„Mnogo znamo o vjeri, a što će nam znanje, kad znanje mnogo puta u našem životu, ne da nas izgrađuje i oblikuje, već znanje o Bogu čini nas oholima!“ Između brojnih grijeha katolika, upozorio je na grijeh psovke, naglasivši riječi blaženika Alojzija Stepinica – da nema većeg protivnika naroda negoli su njegovi psovači! Život nas demantira, pokazuje nam tko smo, djela nam pokazuju tko smo, ispovijed nas ne mijenja, sveta euharistija nas ne mijenja ili nas malo mijenja, a Isus kaže: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio, ljubite svoje neprijatelje, opraštajte…, a mi brata ne možemo pogledati u oči! Demantira nas naš život, tko smo i što smo! Prate nas naša djela – nemojmo učiniti da nam djela budu pred Bogom naši suci, neće nas suditi Bog, sudit će nas naš život i naša djela“, upozorio je vlč. Trdić.

Zaključio je homiliju riječima rimskog biskupa koju često ponavlja: „U pakao se ne odlazi, pakao se postaje. Čovjek kad pušta mržnju i osvetu u svoje srce, on postaje pakao. Isto tako u Nebo se ne odlazi, Nebo se postaje već na ovoj zemlji. Sveci su bili na zemlji a onoga trenutka kad su sklopili oči postali su Nebo za svu vječnost – sjedinili su se s Bogom. Svijet i taština prolaze, od svega ovog što vidimo kaže Gospodin u čitanjima – neće ostati ni kamen na kamenu. Zašto se mučiš trčiš, čupaš i sadiš, ako ti srce ostaje nikakvo? Kad se promijeni  naše srce, kad u njega uđe Bog, kad u njega uđe Nebo, mijenja se onaj mali komadić prostora i vremena u kojem živimo. To Bog traži od nas, to je kršćanstvo!“

Nakon mise bio je blagoslov djece i vozila, podjela darova djeci, te čašćenje relikvija svetog Nikole. Pjevanje je predvodio mješoviti župni zbor uz mandolinski sastav pod ravnanjem s. Marijane Cvitanović.

Župa se za slavlje pripravljala Velikom devetnicom devet ponedjeljaka u čast sv. Nikoli. Tijekom trodnevnice mise su predslavili su don Roko Kaštelan, don Ivan Terze i don Vedran Torić. Pjevanje su predvodili Papa bend iz Solina, VIS Veritas aeterna iz Splita i župni bend.

Župnik vlč. Bilandžić zahvalio je svima koji su pridonijeli slavlju.