Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Svih svetih i Dušni dan u Srijemskoj Mitrovici

Srijemska Mitrovica (IKA)

U ponedjeljak i utorak, 1. i 2. studenoga na svetkovinu Svih svetih kao i na Spomen svih vjernih mrtvih – Dušni dan, u župi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, slavljena su četiri euharistijska slavlje.

Osobito su bila posjećena euharistijska slavlja koja su slavljena u grobljanskoj kapelici Sveti Rok, hodočasnik, koja se nalazi na srijemskomitrovačkom katoličkom groblju. Također je organiziran blagoslov grobova, što je veoma duga župska tradicija tradicija koja okuplja brojne vjernike, kako domaće tako i one koji su porijeklom iz Srijemske Mitrovice ili se grobovi njihovih predaka tu nalaze, a ovom prigodom su ih došli urediti i za svoje pokojnike pomoliti.

Za istaknuti je da su vjernici i ove godine, poštujući sve propisane mjere, u lijepom broju pohodili srijemskomtirovačka groblja u želji da i na taj način iskažu najveće poštovanje prema svojim pokojnicima.

Euharistijska slavlja je slavio mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački. Na spomen svih vjernika pokojnika – Dušni dan pridružio mu se vlč. Ivica Zrno, župnik iz Laćarka.

U prigodnoj homiliji, na svetkovinu Svih svetih, mons. Eduard Španović je rekao kako ovim slavljima slavimo mnoštvo znanih i neznanih svetaca, koji nam svojim životom mogu biti istinski primjeri i uzori vjere. Pogledajmo samo sv. Pavla, sv. Augustina, zatim kako ga prepoznajemo desni razbojnik na križu. Njihovi životi su bili obilježeni onim što ćemo prepoznati kao ljudsko. Međutim kada su dopustili da Bogu ima utjecaja na njihov život, dolazi istinskog preokreta. Razlog tome je otvorenost Bogu i mjegovim planovima za njihov život. To nam je snažna poruka da se na njih, u ovom dijelu možemo i trebamo ugledati. Nasljedujući taj i takav život i mi možemo biti sveti, poručio je u homiliji.

U prigodnoj homiliji, na spomen svih vjernih mrtvih, mons. Eduard Španović je istaknuo da se spominjemo i svojih pokojnika na ovaj dan. Ako su u Raju naša molitva im ne treba, jer oni mole za nas pred licem Božjim. A ako su u Čistilištu naša molitva im pomaže da postignu potrebnu milost kod Boga. Ovi dani su posebno obojeni emocijama. Molimo i na oltar stavljamo sve nama drage pokojnike sahranjene na ovom ali i svim drugim grobljima, a posebno one za čiji grob se ne zna, poručio je mons. Eduard Španović.

Pohod grobljima ove godine je ostao bez redovitih posjetitelja iz drugih država.