Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije proslavljena u svetištu Gospe od Ratca

Ratac (IKA)

Na ostatcima benediktinske opatije na Ratcu u Kotorskoj biskupiji 15. kolovoza 2022. proslavljena je svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velika Gospa.

Na dva euharistijska slavlja okupili su se vjernici župa Šušanj, Brce, Sutomore, Bar i drugih okolnih mjesta, a pridružili su im se i turisti koji borave na crnogorskoj obali.

Prijepodnevnu misu predslavio je upravitelj svetišta Gospe Ratačke don Dejan Turza, koji je nakon slavlja pozvao prisutne da poput drevnih benediktinskih redovnika izmole Srednji čas Časoslova, te se s cijelom Crkvom sjedine u molitvi psalama.

Večernju misu slavlje na kojoj se okupilo više vjernika predslavio je barski nadbiskup Rrok Gjonlleshaj, a propovijedao je kotorski biskup Ivan Štironja. Na početku slavlja sve nazočne pozdravio je župnik Turza. Posebno je pohvalio prisutnost dvojice pastira, nadbiskupa i biskupa, koji svojim bratskim zajedništvom sve svoje vjernike pozivaju na zajedničku molitvu i suradnju. Nadbiskup Gjonlleshaj pridružio se pozdravima upravitelja svetišta te je nazočne hodočasnike pozvao na sjedinjenje u molitvi i na obnovu vjere.

Biskup Štironja je u homiliji je pozdravio roditelje koji su došli s djecom, osobito majke, koje dovode svoju djecu k oltaru i podržavaju ih u raznim kršćanskim aktivnostima. Zahvalio je i časnim sestrama iz Petrovca i Bara koje su predvodile liturgijsko pjevanje. Nakon kratkog povijesnog osvrta o uspostavi svetkovine Velike Gospe, biskup je istaknuo važnost proglašenja dogme – istine o Uznesenju Blažene Djevice Marije (Pio XII., 1. studenoga 1950.).

„To je potvrda da Crkva živo vjeruje da sve ono što Bog obeća, to izvrši. (…) Uznesenjem Blažene Djevice Marije dušom i tijelom na nebo počašćeno je cijelo čovječanstvo i osmišljen je život svakoga čovjeka“, naglasio je biskup Štironja. Dodao je da se znakovitost poruke Uznesenja Marijina očituje osobito u tomu što se „vremenito pretače u vječno, zemaljsko u nebesko, smrtno u besmrtno“.

Gospa nije razumjela sve što je proživljavala, kao što ne razumijemo ni mi. No, promatrajući Marijino predanje Bogu, vjernici se okupljaju u svetištima moleći njezin zagovor da bi obnovili svoju vjeru i da bi mogli vršiti Božju volju – poručio je.

„Današnja svetkovina Gospina uznesenja na nebo znak je da Otac nebeski ne zaboravlja žrtvu i nastojanje svoje djece. To je istinska slika onoga što i nas čeka kao sinove i kćeri Božje“, ustvrdio je mons. Štironja.

Zatim se je osvrnuo na liturgijska čitanja koja su puna poticaja. Među biblijskim tekstovima predviđenim za svetkovinu, susrećemo napetosti između zmaja i trudnice u kojoj prepoznajemo Gospu, Majku Isusa Krista, vladara svega svijeta, koja satire zmaja. Ta je slika važno ohrabrenje za današnje vjernike – kazao je biskup.

Iako nam se često čini da zlo prevladava u današnjem svijetu, ipak postoji put kojim pobjeđujemo, a na tom putu Gospa nam je suputnica. „Zato svakodnevno ispitujemo savjest budno bdijući i pazeći da se ne bismo pridružili starom Adamu. Treba nam Uskrsnuli Isus – Novi Adam, koji je pobijedio zlo i tamu, svaki oblik grijeha i smrti, postati primjer. Evanđeoski tekst svetkovine (Lk 1,39-56) svojevrsni je hvalospjev susretu Gospe i njezine rođakinje Elizabete ili bolje rečeno lirski prikaz susreta dvojice Sinova: Isusa i Ivana Krstitelja. Znademo da Marijin život nije samo pjesma. Volja Božja uključuje i kušnje, bol i poteškoće.“

Na kraju homilije kotorski biskup poručio je vjernicima da je i njihov život okićen radošću i veseljem, ali i raznim kušnjama. Pozvao ih je da zato ostanu vjerni svojoj Majci Gospi od Ratca kao i svome Spasitelju Isusu.

Na kraju slavlja vlč. Turza zahvalio je svima nazočnima te zaželio da im Gospa, Blažena Djevica Marija uznesena na nebo usliši hodočasničke molitve i žrtve.

I biskup Štironja pridružio se istim željama, posebno zahvalivši nadbiskupu Gjonlleshaju za euharistijsko i bratsko zajedništvo, čestitavši mu sutrašnji imendan, blagdan sv. Roka.