Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Uzvišenja Svetoga Križa proslavljena u Gružu

Dubrovnik (IKA)

Vjernici Župe Svetog Križa u Gružu u Dubrovniku, s brojnim hodočasnicima iz drugih župa, proslavili su u nedjelju 17. rujna 2023. svetkovinu Uzvišenja Svetog Križa.

Svečanu večernju misu u crkvi Svetog Križa predslavio je dubrovački biskup Roko Glasnović. Nakon mise slijedila je procesija s upaljenim svijećama i velikim raspelom u kojoj su se sudionici uputili prema gruškoj luci gdje je biskup blagoslovio barke i brodove te se pomolio za pomorce i ribare kao i za poginule branitelje. Cvjetni buket kojeg su u procesiji nosile tri djevojke iz župe biskup je bacio u more u spomen na sve stradale u njemu.

U propovijedi je biskup Glasnović rekao da je križ bez ljubavi pretežak, a ljubav bez križa isprazna.

Uzimajući za primjer Nikodema, koji je bio učitelj i nije nalazio zadovoljavajuće odgovore na svoja brojna pitanja te je konačno ispunjenje svojih traženja našao u Isusu, biskup je rekao da Nikodem podsjeća “na ono najčišće što je u nama kada smo odani i kada tražimo svjetlo… On iskreno traži istinu, ali ima, kao i mi, poteškoća u prihvaćanju Isusova govora.“

Biskup je nadalje govorio o „otrovima zmije“ izvan ljudi, ali i u njima te je protumačio nedjeljni evanđeoski ulomak.

„Na Isusu se brusi naše pravo ja, a Isusov mir i trajna vrijednost liječe i preobražavaju“, istaknuo je biskup Glasnović te potaknuo vjernike da nose svoje križeve s ljubavlju. „Dok nas križ nošen u jedinstvu s Isusom čini slobodnima, oni nošeni bez njegove pomoći čine nas robovima.“

Zaključio je riječima sv. Ivana Pavla II., koji je prije dvadeset godina slavio svečanu euharistiju upravo na području gruške župe, upućenima mladima i obiteljima: „Nećete pronaći ljubav bez križa, a križ nećete moći nositi bez ljubavi.“

Misu su suslavili župnik fr. Mihovil Žuljević Mikas, OP, koji je izrekao riječi pozdrava i zahvale, župni vikar fr. Anto Gavranović, predvoditelj trodnevne duhovne obnove župni vikar Župe sv. Mihajla i povjerenik za mlade Dubrovačke biskupije don Ivo Markić te drugi svećenici i redovnici iz dekanata.

Mješoviti župni zbor Svetog Križa pod vodstvom prof. Marije Brčić predvodio je pjevanje na misi i u procesiji, a pridružili su im se i neki članovi Mješovitog katedralnog zbora. Dominikanski novaci navijestili su čitanja, psalam je pjevao član zbora, a ministrant je čitao zazive Sveopće molitve. Vjernici su dupkom ispunili crkvu i klaustar samostana.

Tijekom dana u župnoj crkvi slavljeno je više misa, a nakon svake mise vjernici su imali priliku za čašćenje relikvije Svetog Križa.

Za proslavu naslovne svetkovine župe i samostana vjernici su se pripravljali trodnevnom duhovnom pripravom tijekom koje su svakoga dana molili krunicu, slavili misu s propovijedi te imali mogućnosti za ispovijed.