Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Velike Gospe proslavljena u banjolučkoj „Marija Zvijezdi“

Banja Luka (IKA/TABB)

U banjolučkoj župi „Marija Zvijezda“ svetkovina Velike Gospe svečano je proslavljena u nedjelju 15. kolovoza, a središnje liturgijsko slavlje u župnoj (nekadašnjoj samostanskoj) crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo predvodio je domaći biskup Franjo Komarica, izvijestio je TABB.

S njim su koncelebrirali, osim župnika Zvonka Topića i župnika i čuvara svetišta sv. Male Terezije iz Presnača mons. Ivice Božinovića i prelat Drago Balvanović, dugogodišnji misionar u južnoameričkoj državi Peru i fra Dujo Ljevar iz samostana Petrićevac. Asistirao je đakon vlč. Pero Vladić, biskupov tajnik.

Svečanost je počela zajedničkim moljenjem Gospine krunice. Slijedila je svečana procesija sa slikom Marijina uznesenja na nebo. Za vrijeme procesije biskup Komarica pjevao je Lauretanske litanije, a okupljeni vjernici, koji su ispunili prostranu crkvu, najveću u biskupiji, pjevajući su odgovarali.

U uvodnoj riječi biskup je izrazio radost da se, unatoč još uvijek aktualnoj pandemiji, vjernici mogu okupljati u crkvama i duhovno se jačati. Pozvao je na zajedničku molitvu i za one koji nisu mogli doći na misno slavlje kao i za sve prognane i izbjegle banjolučke katolike koji se nalaze raštrkani po brojnim državama Europe i drugih kontinenata. Podsjetio je na obavezu trajne zahvalnosti banjolučkih katolika dragoj Gospi koja ih je dramatičnim danima progona 1995 godine, upravo pred ovu svoju najveću svetkovinu spasila od fizičkog uništenja.

U prigodnoj propovijedi biskup je, oslanjajući se na liturgijske tekstove svetkovine, protumačio službeni crkveni nauk o sadržaju ove, kršćanima svih generacija, najdraže Gospine svetkovine. Presveta Djevica i Bogorodica Marija, ponizna službenica Božja „bila je prva osoba, prvi član ljudskog roda, koja je smjela i mogla iskusiti snagu i plod slavnog uskrsnuća Božjeg i njezinog Sina Isusa Krista, te je njegovom svemoću tijelom i dušom unesena na Nebo“. Biskup je nadalje pojasnio kako se sadržaj ove Gospine svetkovine „ne tiče samo Gospe, nego i nas“. On pripada i nama. U njemu je zapisana i naša budućnost, naše apsolutno, definitivno „sutra“, tj. istine – od Boga predviđene – „da se naša životna rijeka, naš zemaljski život ne završava u praznom ništavilu, u ponoru slijepe sudbine, nego u uskrsnuću i u vječnom življenju“, u zajedništvu Presvetog Trojstva.

Biskup je, između ostalog, također podsjetio na veliko pouzdanje u Gospin zagovor koje su pokazivale i danas pokazuju brojne generacije i milijuni kršćana po cijelom svijetu. Pojasnio je kako su i Gospini štovatelji, koji su se tijekom brojnih desetljeća okupljali i danas okupljaju u ovom Božjem hramu, posvećenom Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo, s jedinstvenim dodatnim dragim naslovom Gospe kao „Zvijezde Jutarnje“ – Marije Zvijezde, pred Gospinim likom iznosili „svoje tjeskobe, boli, probleme, ali i svoje radosti, nade i planove i bili uslišani“. Ohrabrio je sve nazočne da tako čine i dalje, čime će, ujedno činiti „najbolje što možemo za naše vremenito i vječno dobro, ali i za dobro naših bližnjih – živih i preminulih“.

Pjevanje tijekom mise cijele okupljene zajednice predvodili su pjevači župe Marija Zvijezda, a svirala je Blaženka Ivekić, vjeroučiteljica.

Pri kraju misnog slavlja nazočnima se poticajnim riječima obratio i misionar Balvanović, kojega je biskup Komarica predstavio kao istinskog Kristovog apostola i dragocjenog predstavnika Banjolučke biskupije na cijelom južnoameričkom kontinentu.

Biskup je zatim podsjetio nazočne kako su vjernici Banjolučke biskupije duhovno već više godina povezani svakodnevnom molitvom s najugroženijim dijelom Katoličke Crkve u Sjevernoj Koreji i pojasnio kako su kršćani s cijelog Korejskog poluotoka pozvali kršćane cijelog svijeta da upravo na ovogodišnju svetkovinu Velike Gospe posebno mole za mirno ujedinjenje korejskog naroda i za slobodu kršćanima u Sjevernoj Koreji. Zatim je predmolio uobičajenu molitvu za korejske katolike koju je još 2017. godine propisao da se moli po cijeloj biskupiji.

Zatim je biskup pred slikom Gospina uznesenja, koja je bila izložena u blizini oltara, izmolio molitvu Gospi, posebno pripremljenu za ovu prigodu.

Na kraju je biskup kratko upoznao nazočne vjernike kako je prošle jeseni u Mariji Zvijezdi utemeljen Europski centar za mir i suradnju te pozvao sve na molitvu za budućnost tog novog dragocjenog projekta Banjolučke biskupije.

Večernju misu je predvodio je župnik i gvardijan s Petrićevca fra Domagoj Šimić.

Proslavi svetkovine prethodila je trodnevna duhovna priprava uz večernje mise koje je predvodio mons. Ivica Božinović, župnik i čuvar svetišta sv. Male Terezije iz Presnača. Na duhovnoj pripravi je sudjelovalo više desetina župljana, ali i vjernika iz okolnih banjolučkih župa.