Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveto trodnevlje i Uskrs u banjolučkoj katedrali

Banja Luka (IKA/TABB)

U duhu državnih i crkvenih odredbi uvjetovanih aktualnom pandemijom koronavirusa održavala su se i ovogodišnja liturgijska slavlja u banjolučkoj katedrali tijekom Velikog tjedna, Svetog trodnevlja i na svetkovinu Uskrsa, a slavlja je predvodio domaći biskup Franjo Komarica.

U biskupa Komaricu u slavljima su sudjelovali pomoćni biskup Marko Semren, rektor katedrale Pero Ivan Grgić, još nekoliko svećenika i redovnica te pokoji vjernik laik.

Na Veliku srijedu 8. travnja bila je Misa blagoslova i posvete uljâ te molitveno obilježen Svećenički dan. Biskup Komarica o je tim povodom uputio svim aktivnim svećenicima u biskupiji prigodno pastirsko pismo. U njemu ih je posebno podsjetio na njihovu obvezu molitve za povjerene im Kristove vjernike, za cijelu Crkvu i cijeli svijet. Zahvalio im je za njihovo vjerno i požrtvovno služenje u biskupiji. Na Veliki četvrtak 9. travnja, za vrijeme Mise Večere Gospodnje, biskup Komarica je u propovijedi prikazao Isusa Krista kao „uzor čovjeka“ – otvorena za druge, ispunjena nadom i pouzdanjem u Božju ljubav. Ta nada i pouzdanje su jače nego sve prijetnje ljudskom životu i svi mogući čovjekovi strahovi. Premda je teško Isusa nasljedovati, On upravo to traži od svojih vjernika, jer je svima „dao primjer služenja i žrtvovanja sebe“.

Na Veliki petak 9. travnja prije podne biskup je predvodio pobožnost Križnog puta. Tijekom svih postaja molilo se za ustrajnost Kristovih vjernika u njihovom hodu Isusovim križnim putem, te za mnoge i razne aktualne potrebe drugih ljudi, naroda i cijelog čovječanstva.

U večernjim satima tijekom obreda Velikog petka biskup je u kratkom razmatranju podsjetio na činjenicu Isusovog prihvaćanja Očeve volje, križa pa i same pregorke smrti iz ljubavi prema spasenju ljudskog roda. „Bez Velikog petka, muke i smrti nema ni slave Uskrsa i vječnog života, ni za Isusa ni za čovječanstvo“, naglasio je.

Tijekom Velikog petka i Velike subote u katedrali su se izmjenjivali biskupi i svećenici, redovnice te pokoji vjernik laik u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Uz slavlje Vazmenog bdjenja, biskup je podsjetio na prolaznost ovozemaljskog, vremenitog života i njegovu opterećenost raznim iskušenjima i jadima, ali i činjenicom da neuništivo svjetlo Kristova uskrsnuća svijetli na svim, pa i najmračnijim životnim stazama onih koji vjeruju u Krista.

Na Uskrs 12. travnja biskup je podsjetio na životni put utjelovljenog Sina Božjeg od njegova rođenja, javnog djelovanja, preko muke i smrti do slavnog uskrsnuća, te nazočnosti u ljudskom rodu dragocjenih plodova kroz dvije tisuće godina Isusovog otkupiteljskog djela. Pozvao je na radosno, vjerodostojno nasljedovanje Isusa Krista, pobjednika nad svime što degradira i ugrožava bogolikost ljudske osobe i cijelog ljudskog roda.

Biskup je na Uskrs uputio i svoju redovitu poruku svim članovima svoje biskupije. Također je na Veliku subotu u kasnim večernjim satima izravno sudjelovao u središnjem dnevniku FACE TV-a iz Sarajeva.