Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveučilište Sapienza dodijelilo kardinalu Zuppiju počasni doktorat iz političkih znanosti

Rim (IKA)

Sveučilište Sapienza dodijelilo je svom nekadašnjem studentu, predsjedniku Talijanske biskupske konferencije (CEI) nadbiskupu Bologne kardinalu Matteu Zuppiju doktorat „honoris causa“ iz političkih znanosti na svečanosti u srijedu 12. listopada 2022., u velikoj auli rektorata, prenosi Agenzia SIR.

Svečanost je otvorila rektorica Antonella Polimeni. Uslijedio je govor dopredsjednika Fakulteta političkih znanosti, sociologije i komunikacija Giovannija Di Lorenza. Izricanje pohvala dobitniku povjereno je koordinatoru doktorata političkih studija Luci Micheletti. Na koncu je kardinal Matteo Zuppi održao svečani lectio magistralis.

Dodjelu doktorata predložio je Odsjek za političke studije, u povodu tridesete obljetnice potpisivanja Rimskog sporazuma za mir u Mozambiku (1992.) za kardinalove „humanitarne i društvene zasluge od nedvojbene važnosti na području međunarodne suradnje i razvoja“.

„U Europi vidimo rast raznih oblika mržnje i rasizma, kojima manipuliraju poduzetnici socijalnog alarma i ogorčenosti, u čisto političke svrhe“, denuncirao je kardinal Zuppi, u svojem lectio magistralis.

„Prije nedavnih izbora govorio sam o ‚sitnim interesima‘ koji ponekad animiraju političke vođe“, podsjetio je predsjednik CEI-ja, prema čijem su mišljenju teme rata i mira „danas ponovno pokrenute dramom velikog sukoba između Rusije i Ukrajine koji nas sve uključuje“.

„Posebno sada kada govorimo o nuklearnom riziku, vjerujem da je hitno potrebno razmišljanje o vrednoti mira koji spaja Afriku i Europu“, rekao je. Pozvao je da se „trajnom traženju mira da prava vrijednost“.

„Postoji ljudsko pravo na mir koje Afrika i Europa mogu zajedno graditi“, dodao je. „Rat je previše trivijaliziran kao prirodna činjenica, tužni pratitelj ljudske povijesti i politike. Rat je ponovno postao popularan dok se gasio eho velikog sna o miru rođenom u koncentracijskim logorima i gulazima, koji je izrastao u pepelu Drugoga svjetskog rata, a preživio je i Hladni rat i zid. Moramo ponovno potvrditi taj san koji ne može biti samoreferentan, samo za sebe. Mogu vam to posvjedočiti kao posrednik za mir u Mozambiku i drugdje: zaboravivši raditi na miru oko sebe, Europa s užasom otkriva da ga je protratila. Što je značajnije od zajedničkog rada, Afrikanaca i Europljana, na reafirmaciji i ponovnoj izgradnji humanističke osnove tog sna tako da on postane stvarnost? Gotovo je beskorisno govoriti o demokraciji i razvoju ako najprije nema mira, kako kao okončanja sukoba, tako i kao pomirenja i učenja živjeti zajedno“, zaključio je kardinal Zuppi, prenosi Agenzia SIR.