Budi dio naše mreže
Izbornik

Svijećnica – Dan posvećenog života u Požegi

Požega (IKA)

Na blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnicu, 2. veljače redovnici i redovnice koji djeluju na području Požeške biskupije okupili su se u Požegi na proslavu Dana posvećenog života.

Program je počeo u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma gdje je s. Ozana Krajačić, redovnica Družbe Kćeri Božje ljubavi, održala izlaganje „Redovničko služenje po primjeru bl. Jule Ivanišević“. Pojasnivši najprije kako je svrha čašćenja svetaca i mučenika približiti vjernike Kristu i potaknuti ih da ga nasljeduju, istaknula je da se i sama bl. Jula od svojih najranijih godina nadahnjivala čitajući živote svetaca i oduševljavala za nasljedovanje Isusa. Upravo iz želje nasljedovati Krista proizlaze i poticaji i obrazloženje istinskog evanđeoskog služenja koje je stav srca odnosno životno opredjeljenje i odluka darovati svoj život potpuno Bogu na dar, kazala je s. Ozana, obrazlažući to konkretnim primjerima iz života bl. Jule. Upućujući u razmatranju na evanđeoske pojmove i poticaje služenja, s. Ozana je potaknula redovnike i redovnice da u svojim zajednicama služe radosno u poniznosti i skrovitosti kroz jednostavne malene stvari koje obogaćuju život redovničke zajednice i čine ga ugodnim, što može biti privlačno i poticajno mladim ljudima da se i sami odvaže nasljedovati Isusa Krista u redovničkom zvanju. Potom su redovnici i redovnice u crkvi Sv. Lovre slavili Službu večernjih hvala i imali prigodu za sakrament pomirenja.

Središnji dio programa bilo je u euharistijsko slavlje u katedrali koje je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu sa svećenicima redovničkih zajednica i svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova. Slavlje je počelo ulaznom procesijom redovnika i redovnica s upaljenim svijećama te blagoslovom svijeća na ulazu u katedralu. Pozdravljajući sudionike slavlja biskup je kazao kako se na blagdan Svijećnice žele zaustaviti pred otajstvom Isusova prikazanja u Hramu, koje svoj vrhunac ima u njegovu prikazanju na križu na kojem se darovao „za nas“. Posebno je pozdravio redovnike i redovnice, poželjevši im da se u njima učvršćuje i raste ono djelo Božje koje je počelo njegovim pozivom da ga slijede na redovničkom putu.

Na početku homilije biskup je izrazio radost što su se na Dan posvećenog života predstavnici redovnika i redovnika s područja Požeške biskupije okupili u požeškoj katedrali, prvoj crkvi Biskupije, u kojoj se na svoj način očituje ono zajedništvo koje Isus Krist snagom svoga Duha ostvaruje u svojoj Crkvi. Kazao im je da njihovim okupljanjem zajedno s drugim Božjim narodom ova katedrala postaje punija, ne fizički, nego onog dara koji je Bog udijelio po Isusu Kristu, „da u nama i po nama bude vidljivo njegovo djelo, ostvareno za naše spasenje.“ Biskup je zahvalio redovnicima i redovnicama za sve ono što nastoje činiti, polazeći od činjenice da su na poseban pozvani očitovati otajstvo Isusova predanja Ocu do kraja, do u smrt. Podsjetio je kako je to Isusovo predanje počelo njegovim prikazanjem u Hramu, a nastavilo se tijekom cijeloga života i zapečatilo krvlju na križu. Kazao je kako pisac Poslanice Hebrejima u drugom čitanju „posvješćuje ono što se u Isusu dogodilo za nas, a što je povezano s prvim čitanjem iz Knjige proroka Malahije i naviještenim evanđeljem.“ Istaknuo je kako postoji ljepota i drama našeg postojanja. „Ljepota je što nam je život darovan i što je naša pojava na ovom svijetu Božji zahvat, a drama je u tome što u našem biću osim puno dobroga postoji i mrak, negativnost, ranjenost zlom te prorok Malahija upozorava u prvom čitanju da je Bog pokrenuo inicijativu da Mesijinim služenjem očisti jeruzalemski hram i svećeničko bogoslužje, da on ‘dolazi’ kako bi konačno očistio hram našega tijela“, rekao je mons. Škvorčević.

Biskup je nastavio kako evanđelje prikazuje da se to ostvaruje Isusovim dolaskom u jeruzalemski hram s naznakama onoga na što upozorava pisac ulomka iz Poslanice Hebrejima, naviještenog u drugom čitanju. „Isus, postavši čovjekom ušao je u hram našega tijela, postao naša krvna rodbina, dionik našega života, moćan očistiti naše tijelo i naše postojanje od svega onoga što ne možemo sami učiniti, prvenstveno od smrtne ranjenosti“, pojasnio je. Dodao je kako pisac Poslanice tumači da je Isus onemoćao smrt, „ušavši u naše ljudske sudbine po svetom krštenju i snagom krsne milosti očistio naše postojanje od svega onoga što je razlog naše smrtnosti.“ Podsjetio je kako se „među nama danas nalaze redovnici i redovnice koji svjedoče o još jednom Isusovu dolasku u njihov život putem redovničkog poziva i ostvarivanja trostrukog savjeta poslušnosti, siromaštva i čistoće.“ Istaknuo je kako „svi mi u dubini našega bića nosimo Božji poziv da ostvarujemo čistoću svoga postojanja u različitim životnim stanjima.“

Podsjećajući kako se Dan posvećenog života slavi u Požeškoj biskupiji u okviru Godine posvećene bl. Juli Ivanišević, biskup je spomenuo da je ona svojom vjernošću do kraja živjela Božji poziv u redovničkom životu. Svakodnevno je sebe u molitvi ispitivala što je to Bog naumio s njome, da bude u skladu s njegovim pozivom, posvjedočivši to mučeničkom krvlju. Biskup je dodao kako i svatko drugi – otac, majka, mladić, djevojka – može živjeti svoj poziv u navedenom raspoloženju. Zaključio je kako je takav pristup najbolji životni stav te je pozvao okupljene da i oni svakoga dana u molitvi Bogu kažu da žele darom njegove milosti ostvarivati smisao svoga postojanja. Biskup je podsjetio „da smo u evanđelju čuli da Isusova majka Marija unosi Isusa u Hram da bi ga starac Šimun i starica Ana prepoznali i prihvatili kao svjetlost i nadu. Marija ga želi unijeti i u naše osobne i zajedničke živote da ih on očisti od nemoći zla, grijeha i smrti.“ Biskup je potaknuo Bogu posvećene osobe i druge vjernike neka tijekom devetnice Gospi Lurdskoj koja je toga dana počela u katedrali mole Isusovu Majku „da unese svoga Sina u naše obitelji i javni život kako bi on i u našoj Domovini pobijedio sve ljudske nemoći, sebičnosti, zloće i taštine.“

Nakon homilije redovnici i redovnice s upaljenim svijećama u rukama zahvalili su Bogu za dar poziva i predvođeni svojim predstavnicima obnovili vjernost zavjetu siromaštva, poslušnosti i čistoće. Na kraju mise biskup je čestitao redovnicama i braći redovnicima Dan Bogu posvećenih osoba i zahvalio im za sve ono što svojom karizmom nastoje ostvarivati u Požeškoj biskupiji. Zahvalio je i povjereniku za osobe posvećenog života fra Toniju Vučemiloviću za njegovo služenje kao i s. Ozani Krajačić, vicepostulatorici kauze bl. Jule Ivanišević i susestara što je svojim svjedočanstvom nastojala približiti redovnicima i redovnicama lik bl. Jule i njezinu vjernost Bogu. Slavlje je završilo u raspoloženju devetnice Gospi Lurdskoj pjesmom „Sred te se pećine“. Program Dana Bogu posvećenih osoba u Požegi nastavljen je zajedništvom biskupa, redovnika i redovnica te svećenika na domjenku u Domu pape Ivana Pavla II.