Budi dio naše mreže
Izbornik

Svjetski dan bolesnika u Strumici proslavljen arhijerejskom liturgijom

Strumica (IKA)

Spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske – Svjetski dan bolesnika u Strumici je proslavljen svetom arhijerejskom liturgijom koju je predvodio skopski biskup i skopsko-strumički eparh Kiro Stojanov, u nedjelju 12. veljače 2023. u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije.

U propovijedi je biskup Stojanov podsjetio da se godinama u katedrali tradicionalno slavi spomendan Gospe Lurdske, a time i Svjetski dan bolesnika. Zato je u središtu propovijedi bila Majka Božja Lurdska, koja se u Lurdu ukazala svetoj Bernardici s riječima: „Ja sam Bezgrješno Začeće“

„Od toga dana 1858. godine do danas teško možemo izbrojiti koliko je skupina bolesnih ljudi su dolazilo ili koliki su dovedeni pred špilju Massabielle u Lurdu i postavlja se pitanje jesu li svi ozdravili. Da, možda će sam odgovor izgledati čudan, ali ne trebamo se čuditi, svi su duhovno ozdravili i upravo je to tajna Lurda, svatko tko ondje dođe na hodočašće doživljava duhovnu obnovu (…)“, rekao je biskup.

U nastavku propovijedi pozvao je vjernike na molitvu Mariji Utjesi žalosnih i Zdravlju bolesnih da ih zastupa pred Gospodinom Bogom i na tom mjestu u katedrali budu hrabri zastupnici svojih bolesnika i svoga naroda.

Biskup Stojanov je zahvalio svima koji su se pobrinuli da bolesnici sudjeluju u slavlju u katedrali, kao i onima koji se o njima brinu kod kuće, u domovima za starije osobe, zdravstvenim ustanovama, kao i domaćem pastoralnom i medicinskom osoblju, sa željom da im Blažena Djevica Marija bude najveća nagrada i utjeha, i da ih Božji blagoslov prati uvijek i posvuda.

Na kraju svete liturgije upriličena je procesija oko katedrale s kipom Blažene Djevice Marije, a završila je molitvom za bolesnike.

Liturgiju su uz mons. Stojanova služili svećenici iz Strumičko-skopske eparhije. Uz bolesnike i zdravstvene djelatnike nazočili su domaći župljani, sestre euharistinke i vjernici iz okolnih župa.

Na liturgiji je pjevao katedralni zbor pod vodstvom sestre Terese Stojkove, a prenosila ju je Radio Marija Makedonija.