Budi dio naše mreže
Izbornik

Svjetski molitveni dan u Hrvatskoj

Zagreb (IKA)

Svjetski molitveni dan međunarodni je kršćanski pokret žena koje se već više od 130 godina ujedinjuju u ekumenskoj molitvi jednom godišnje u više od 180 zemalja širom svijeta. Svake godine prvoga petka u ožujku kršćani širom svijeta (žene, muškarci, mladi i djeca), svih dobnih skupina, okupljaju se moleći prema istome molitvenom predlošku koji svake godine pišu žene iz druge zemlje.

U petak 5. ožujka, zajednički će se moliti za malenu otočnu zemlju Vanuatu, smještenu u južnom dijelu Tihog oceana. Svečana bogoštovlja diljem svijeta ove će godine zamijeniti online platforme, Zoom, videozapisi i drugi oblici suvremenog komuniciranja na daljinu putem kojih će se prenositi molitva za Vanuatu. Zbog poznate epidemiološke situacije u svijetu i mjera koje provodi Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donesena je Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja radi sprječavanja prijenosa bolesti covid-19. Stoga će se u Hrvatskoj molitva za Vanuatu održati putem Zoom aplikacije 5. ožujka u 19 sati.

Ovogodišnju molitvu napisale su žene iz Svjetskoga molitvenog dana Vanuatua. Kroz bogoštovlje sudionici će upoznati tu otočnu zemlju, njihovu povijest i kulturu, situaciju u kojoj danas žive i s kojim se izazovima svakodnevno suočavaju. One pozivaju na molitvu i zajedničko promišljanje o temi: Gradi na čvrstom temelju! (Matej 7, 24), potaknutoj prispodobom o mudrom čovjeku koji svoju kuću gradi na stijeni. Žene Vanuatua pozivaju da se ustane protiv svih oblika nasilja kako bismo izgradili pravednije društvo, provodili djela ljubavi i pomirenja, veličajući Stvoritelja.

Vizija Svjetskoga molitvenog dana je svijet u kojemu žene slobodno odlučuju o svome životu. Zato je i humanitarno djelovanje jedan vid kojim se izražava solidarnost i ljubav prema bližnjemu. Jedno takvo djelo je milodar koji se prikuplja tijekom bogoslužja. Njime se podupiru različiti projekti u svijetu, ali i u lokalnoj zajednici, kojima se skrbi za potrebite, osobito žene i djecu.

Svjetski molitveni dan u Hrvatskoj također svake godine pomaže potrebitima u svom okruženju, u različitim gradovima. Ove godine ujedinit će se svi ogranci u Hrvatskoj i zajednički – djelima solidarnosti, financijskim sredstvima i molitvama – pomoći potrebitima na Banovini, području nedavno pogođenom razornim potresom.