Budi dio naše mreže
Izbornik

Taizé Europski susret mladih u drugačijem formatu

Torino (IKA)

Taizé Europski susret mladih u Torinu 2021. održava se prvi put u dva dijela, objavio je Vatican News.

43. Europski susret trebao je biti održan prošle godine, no odgođen je zbog pandemije koronavirusne bolesti. Međutim, ni ove godine se za Novu godinu susret neće održati u Torinu nego online. Taj prvi dio susreta održava se od 28. prosinca 2021. do 1. siječnja 2022. U Torinu je samo nekoliko braće iz zajednice iz Taizéa, uključujući priora brata Aloisa. Pridružit će im se i ograničeni broj mladih iz Pijemonta.

Prijenos programa iz Torina moguće je pratiti preko Youtubea. Među točkama su i molitva te meditacija pred Torinskim platnom u katedrali sv. Ivana. Posljednji put platno je javno bilo izloženo 2015. godine.

Također će se održati dvije online radionice, o solidarnosti s migrantima te brizi za zajednički dom.

Mladi iz Zagreba koji su se pripremali za sudjelovanje na Europskom susretu, sudjeluju na programu u Remetama od 28. do 31. prosinca. Od utorka do četvrtka u 19:30 program počinje Večernjom molitvom s pjesmama iz Taizéa. U 20:30 slijedi razgovor u malim skupinama i zatim druženje do 23 sata. U petak program počinje u 20 sati ekipnim kvizom. U 23 sata je bdijenje za mir u svijetu, a nakon ponoći festival naroda tj. druženje. Molitve se održavaju u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a ostatak programa u Duhovnom centru sv. Ivana od Križa, preko puta crkve i samostana.

Drugi dio Europskog susreta mladih bit će održan od 7. do 10. srpnja 2022. kada bi se mladi iz cijele Europe trebali okupiti u Torinu.

Torinski nadbiskup Cesare Nosiglia u pismu koje je uputio braći iz Taizéa i sudionicima susreta izrazio je duboko žaljenje što se susret neće održati u planiranom obliku. Nadbiskup je zahvalio braći, podupirateljima, vlastima, mjesnim župama i obiteljima za trud koji su uložili unatoč svim poteškoćama s kojima su se suočili.

Zajednica iz Taizéa je kršćansko ekumensko monaško bratstvo sa sjedištem u francuskoj Burgundiji. Čine ga braća katoličke i protestantskih denominacija. Utemeljio ga je 1940. brat Roger Louis Schutz, koji je kao prvi prior služio sve do 2005. godine kada je ubijen.

U Taizé inače godišnje hodočasti više od 100 tisuća mladih sa svih strana svijeta da bi molili, proučavali Sveto pismo, razmjenjivali iskustva i bavili se društvenim radom.

Europski susret mladih (Hodočašće povjerenja na zemlji) na prijelazu iz jedne građanske godine u drugu organizira se od ranih 70-ih 20. stoljeća i redovno okuplja tisuće mladih.