Budi dio naše mreže
Izbornik

Taizé: Papa uputio pozdrav sudionicima 44. Europskog susreta mladih

Vatikan (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u četvrtak 30. prosinca 2021. poruku pape Franje sudionicima 44. Europskog susreta mladih koji se održava „online“ 28. prosinca 2021. – 1. siječnja 2022. u organizaciji Zajednice iz Taizé.

44. Europski susret mladih zbog pandemije podijeljen je u dva dijela. Prvi dio programa održava se online, a može se pratiti putem Youtubea. Drugi dio će se održati od 7. do 10. srpnja 2022. kada bi se mladi iz cijele Europe trebali okupiti u Torinu.

Papinu poruku mladima potpisao je državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin. U njoj Sveti Otac izražava svoju blizinu i jamči molitvu za sve koji prate program.

U poruci je istaknuto da se susret odvija u vremenu kada su brojne tjeskobe. Mnogi se pitaju: ima li naš planet budućnost? Koje odgovornosti moramo preuzeti kako bismo osigurali njegovo očuvanje i učinili zemlju pogodnom za život? Dok je sve više polarizacija, kako možemo, prema vašoj odabranoj temi za nadolazeću godinu „postati majstorima jedinstva“?, piše Papa.

Umjesto da se predate obeshrabrenju i izbjegavate ova pitanja, odlučili ste se suočiti s njima, zajedno tražiti, moliti, slušati Riječ Božju kako biste joj dopustili da rasvijetli najsloženije ljudske situacije, stoji u poruci.

Kada smo zajedno Duh Božji puše na poseban način, navodi se u poruci u kojoj se prisjeća na aktualni sinodski hod u kojem i Katolička Crkva pokušava sebe učiniti dostupnijom djelu Duha, pozivajući Kristove učenike da otkriju koliko smo potrebni jedni drugima.

Odabrali ste ne skidati pogled s ljudske patnje i očitu hitnost vremena, već gledati na te stvarnosti s povjerenjem koje vam je dano da sudjelujete u rješenjima. Iako ne nedostaju razlozi za tjeskobu, jednako je istina da Duh Božji ne prestaje djelovati i pobuđivati tvorce bratstva, solidarnosti i jedinstva. Otvarajući se prisutnosti uskrslog Krista i dopuštajući mu da ujedini vaša srca, pripremate se kako biste upravo to i postali, poručio je Sveti Otac, prenosi Vatican News.