Budi dio naše mreže
Izbornik

Talijanska novinarka Costanza Miriano u Glasu Koncila: Obitelj nije nevolja, nego je u nevolji

Zagreb (IKA)

„Obitelj nije nevolja, nego je u nevolji“, naslov je intervjua u novome broju Glasa Koncila od nedjelje 14. ožujka, čija je gošća talijanska novinarka, publicistkinja, supruga i majka Costanza Miriano.

Autorica čije su knjige, posebno “Udaj se i budi podložna” – koja je, kao i “Oženi ju i umri za nju”, objavljena i na hrvatskom jeziku u izdanju Glasa Koncla – izazivale oduševljenje jednih, a prosvjede drugih, govori o obitelji i braku, o odnosima muškarca i žene, o “ženskom geniju” i ženi u Crkvi, o odgoju djece i mladih za “radost ljubavi”…

Ukratko, sugovornica se dotiče pitanja koja su u skladu s povodom intervjua. Naime, na svetkovinu sv. Josipa započinje Godina obitelji „Amoris laetitia“ u povodu pete obljetnice objavljivanja glasovite apostolske pobudnice pape Franje.

I u ovoj prigodi Mirano iznosi temeljni stav o suvremenoj postavci takozvanog muško-ženskog pitanja koji s različitih aspekata osvjetljuje u svojim knjigama.

Borba među spolovima nas ne čini sretnima

“Za mene je vrlo očito da nas borba među spolovima ne čini sretnima, makar su žene te koje u njoj pobjeđuju. Nitko od nas ne želi dobiti rat, svi u konačnici želimo samo jedno: biti ljubljeni. Stoga naslov pobudnice meni kaže sljedeće: kad te netko uistinu ljubi onakvu kakva jesi, tada si u radosti.“

Uz ostala pitanja vezana uz obiteljsku tematiku, sugovornica se osvrće i na „žensko pitanje“ u Crkvi.
“Ako se ženama”, kaže među ostalim o tome, “daje kakva službena i važna dužnost, svakako je pozitivan znak, premda to mene osobno, ako smijem biti iskrena, malo zanima. Mislim da nije važno imati službene dužnosti, nego mogućnosti davanja doprinosa. Ja, primjerice, nemam nikakve službene dužnosti, ali me često zovu da govorim”.

Mislim da bez molitve i Božjega zahvata ne ćemo postići zaokret

No kakve su mogućnosti da svjedočanstvo svih koji u braku jednoga muškarca i jedne žene te na njemu zasnovane obitelji vide temeljnu vrijednost preokrenu preokret u odnosu na prevladavajuću kulturnu struju koja nije sklona obitelji? “Mislim da bez molitve i Božjega zahvata ne ćemo postići zaokret. (…) Svijet na svojoj strani ima čitav sustav informiranja, čitavu industriju zabave i takozvanu kulturu. Mi imamo samo istinu o našem sretnom životu – usprkos svemu – i oružje molitve”, odgovara Miriano.