Budi dio naše mreže
Izbornik

Tijelo kardinala Tomka pokopano u katedrali u Košicama

Košice (IKA)

Sprovodna misa i obredi za umirovljenog prefekta Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinala Jozefa Tomka, slavljeni su u utorak 16. kolovoza u katedrali sv. Elizabete u Košicama u Slovačkoj.

Prije sprovoda u Košicama, tijelo kardinala Tomka je, nakon ispraćaja u vatikanskoj bazilici sv. Petra 11. kolovoza, dva dana bilo izloženo u katedrali u Bratislavi.

Misu zadušnicu za najstarijeg člana Kardinalskog zbora, preminuloga 8. kolovoza u Rimu, predslavio je umirovljeni praški nadbiskup kardinal Dominik Duka. Među suslaviteljima su bili umirovljeni krakovski nadbiskup kardinal Stanisław Dziwisz i mađarski primas ostrogonski i budimpeštanski nadbiskup kardinal Péter Erdő te biskupi iz Slovačke i susjednih zemalja, latinskog i bizantskog obreda.

Košički nadbiskup Bernard Bober pozdravio je na početku slavlja mnoštvo od 5 tisuća vjernika u katedrali te još tisuće okupljene na trgu i u ulicama oko katedrale.

Sudjelovali su i predstavnici vlasti: predsjednica Republike Slovačke Zuzana Čaputová, predsjednik Sabora Boris Kollár i predsjednik Vlade Eduard Heger. Košice, istočna metropola Slovačke, ne pamti tako veliki sprovod.

Na kraju obreda, tijelo kardinala Tomka položeno je u kriptu katedrale ispod glavnog oltara.

Posljednji prelat ondje pokopan bio je košički biskup Jozef Čársky († 1962.) koji je 1945. tada mladog sjemeništarca Jozefa Tomka poslao na završetak teološkog studija u Rim, odakle se više nije mogao vratiti kući jer je u međuvremenu vlast u Čehoslovačkoj preuzeo komunistički režim, neprijateljski raspoložen prema Crkvi, objavio je Vatican News.