Budi dio naše mreže
Izbornik

Tiskan Godišnjak Župe Presvetog Trojstva u Krašiću

Krašić (IKA)

Tiskan je Godišnjak Župe Presvetog Trojstva u Krašiću za 2023. godinu koji donosi kronologiju župnih događaja od došašća 2022. do došašća 2023.

U njemu su, između ostaloga, istaknuti događaji važni za župe u Krašiću, Oštrcu i Gornjem Prekrižje. Ove godine župa u Krašiću „ponosi se“ s nekoliko obljetnica – proslavljen je 125. rođendan bl. Alojzija Stepinca; 25 godina otkako ga je papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici proglasio blaženim, te 70 godina otkako je bl. Alojzije proglašen kardinalom Rimske Crkve. Ove godine župa se spominje i sestara Služavki Malog Isusa koje su proslavile 85 godina od početka svoje službe u Krašiću. Tim obljetnicama se može dodati i 110 godina posvete krašićke župne crkve Presvetog Trojstva.

„Kao upravitelj župe, podsjetio bih ovdje da su neprestana Blaženikova molitva, osobito za progonitelje Crkve i njegove osobe, pozivi na opraštanje i poštivanje kršćanskih kreposti odavali čovjeka žive vjere, neslomiva pouzdanja i djelatne ljubavi. Ta misao neka nas prati pri čitanju Godišnjaka; siguran sam da ćete se barem u nekoliko redaka pronaći, nad zapisanim zamisliti, promisliti i nastaviti živjeti s vjerom u Boga i ufanjem u našega blaženika Alojzija“, rekao je upravitelj župa u Krašiću, Oštrcu i Gornjem Prekrižju vlč. Ivan Vučak.

Godišnjak se po svojim značajkama može svrstati u vjerski tisak, ali štivo predstavlja i puno više od toga – svojim duhovnim, religioznim i katehetskim sadržajem, ali i tekstovima koji se tiču kulture, obrazovanja i putovanja promiče bivanje u vjeri i ljubavi, ističući koliko je važno činiti dobro i živjeti u duhu Božje mudrosti i poniznosti.

„Osobito bih ovdje istaknuo i ovogodišnje sudjelovanje na konferenciji u Europskom parlamentu u Bruxellesu pod nazivom ‚Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade‘, gdje se razgovaralo o istini; o Alojzijevoj ulozi pravednika te o tome kako je u potpunosti ostao vjeran svom poslanju, Katoličkoj Crkvi i hrvatskom narodu“, rekao je vlč. Vučak. „Neka nas dragi Bog čuva i blagoslovi u novoj 2024. godini te neka nas uvijek prati nebeski zagovor našega blaženog Alojzija Stepinca“, dodao je glavni urednik Godišnjaka vlč. Vučak  te nastavio: „Osim godišnjaka, tiskan je i kalendar župa Krašić, Oštrc i Gornje Prekrižje za 2024. godinu. Osobita hvala Postulaturi blaženog Alojzija Stepinca, mons. Jurju Batelji i mons. Josipu Mrzljaku, biskupu u miru, na svemu što čine za župu Krašić.“

U pripremi izvještaja s važnijih događaja u župi Krašić, a koji se objavljuju i na župnoj facebook stranici, redovito sudjeluju novinari IKA-e iz Zagreba.