Budi dio naše mreže
Izbornik

Tjedan Caritasa u zagrebačkoj Župi sv. Josipa

Zagreb (IKA)

I ovog je došašća Caritas zagrebačke Župe sv. Josipa već tradicionalno pokrenuo adventsku akciju ''Obitelj za obitelj''. Akcija je zamišljena na način da jedna obitelj napravi, prema svojim vlastitim mogućnostima i željama, paket za drugu obitelj iz župe koja je u potrebi.

Paketi su sadržavali prehrambene namirnice duljeg roka trajanja, slatkiše, higijenske i kućanske potrepštine, ukrase za Božić, igračke za djecu i slično. Akcija je započela na prvu nedjelju došašća i trajala do 20. prosinca kako bi paketi prije Božića bili podijeljeni najpotrebnijim župljanima. Namirnice i ostale potrepštine prikupljale su se tijekom zornica i nedjeljnih misa u za to predviđenoj kutiji u predvorju crkve.

Foto: Damir David

Paralelno sa samom akcijom i ove godine osmišljen je popularni obrazac, nazvan Caritasov adventski kalenDAR u kojem svaki dan predstavlja jednu konkretnu namirnicu koju župljani mogu darovati. Da ne bi ostalo sve na samom stavljanju namirnica, u završnom tjednu osmišljeni su i ”posebni zadatci” – napisati čestitku za obitelj koja se daruje, pomoliti se za obitelj koja će primiti paket te sa svojom obitelji otići na misu i zahvaliti se dragom Bogu za sve blagoslove primljene ove godine.

Foto: Damir David

Ove godine akciju je podržala i Osnovna škola Julija Klovića koja je među svojim učenicima pokrenula razrednu akciju ”Razred za obitelj”. Predstavnici učenika svakog razreda donosili su bogate i lijepo ukrašene kutije u predvorje škole. Isto tako, akciju su podržali djelatnici, roditelji i dječica Dječjeg vrtića Trešnjevka donijevši u Caritas pune vrećice raznih namirnica i potrepština.

Foto: Damir David

U ponedjeljak, 21. prosinca, župljani su svoje brižno pripremljene pakete predali u prostoru Župnog caritasa. U utorak, 22. prosinca, volonteri Župnog caritasa organizirali su podjelu i dostavu božićnih paketa potrebitim obiteljima Župe. Bila je to ujedno prilika i za međusobni kratki susret želeći im obilje Božjeg blagoslova za nadolazeći Božić. Ove godine podijeljeno i dostavljeno je ukupno 125 božićnih paketa.

U srijedu, 23. prosinca, u uredovno vrijeme Caritasa, našim korisnicima dijelili smo i tople zimske jakne dobivene donacijom Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Foto: Damir David

U četvrtak, na sam Badnjak, u Pučkoj kuhinji sv. Josipa, koja dnevno podijeli stotinjak toplih obroka, uz glazbenu pratnju na violončelu, djeca iz župe pomagala su volonterima u podjeli toplog obroka. Tom prigodom, zahvaljujući dobročiniteljima Pučke kuhinje, korisnicima su se dijelili i božićni kolači te pečeni odojak.

Foto: Damir David

Da ne bi ostalo sve na samom primanju dobara, volonteri Župnog caritasa pobrinuli su se napraviti darove i za štićenike Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Župljani su darivali i časne sestre karmelićanke u samostanu Kraljice Karmela u Brezovici te časne Sestre Pohoda Marijina iz kapele Corpus Domini koje molitveno podupiru i prate rad Župnog caritasa.

Tjedan Caritasa u župi završen je u nedjelju, 27. prosinca molitvom krunice ispred jaslica u našoj crkvi. S obzirom da je papa Franjo proglasio Godinu svetoga Josipa i, povezano s time, omogućio milost potpunoga oprosta uz uobičajene uvjete, vjernici su nastojali upravo na blagdan Svete Obitelji povezati obitelji župe molitvom krunice i da time zadobiju milost potpunog oprosta. Također, bio je omogućen i izravan prijenos molitve krunice putem župne Facebook stranice.

Foto: Damir David