Budi dio naše mreže
Izbornik

Top naslovi katoličkih izdavača na 41. Interliberu

Zagreb (IKA )

Na 41. Međunarodnom sajmu knjiga i učila Interliber koji se održava na zagrebačkom Velesajmu te koji okuplja najznačajnije izdavače, bili su prisutni i katolički izdavači. Donosimo koje nam top naslove preporučuju iz Kršćanske sadašnjosti, Glasa Koncila, Salesiane, Veritasa i Verbuma.

Kako nam je otkrio pomoćnik direktor KS-a don Anton Šuljić, teško je izdvojiti samo nekoliko knjiga za kupnju, ali istaknuo je kapitalno djelo “Povijesni atlas Drugog vatikanskog koncila”.

“To je jedna monografija bez kojeg niti jedan ozbiljan proučavatelj crkvene povijesti ne bi trebao biti. Ta knjiga namijenjena je znanstvenicima, ali i svima onima koje zanima suvremena crkvena povijest”, naglasio je don Šuljić.

No, preporučio je i jedan naslov za širu publiku “Narko-diler me želi ubiti”.

“Naime, novinarka je napisala knjigu o tome kako su narko-dileri raspisali nagradu od milijun dolara za glavu meksičkog svećenika. Taj svećenik im je oduzeo prljavi posao. Oni su se bavili zapravo trgovinom ljudi. On im je pomutio račune jer je organizirao prihvat nesretnih ljudi, odnosno izbjeglica koje dolaze iz cijele Južne Amerike”, poručio je don Šuljić.

Direktor prodaje u Glasu Koncila Stjepan Sače izdvojio je naslov “Rođeni smo i nikada ne ćemo umrijeti”.

“Stranice knjige o Chiari Corbelli Petrillo donose svjedočanstvo žene koja umire, ostavljajući iza sebe muža i sina, da je život nevjerojatan dar i da nasljedovati Krista i u patnji otvara put prema svjetlosti. Prije mjesec dana pokrenuta je i kauza za njezinom beatifikacijom”, naglasio je Sače.

Prema potražnji kupaca, preporučio je i dva popularna naslova “Oženi ju i umri za nju” te “Udaj se i budi podložna”. Kako je poručio Sače, Katekizam Katoličke Crkve je uvijek na popisu kupaca za kupnju.

Knjiga “Prepoznaj svoj put” u izdanju Salesiane predstavljena je na ovogodišnjem Interliberu. Kako je istaknuo direktor Salesiane don Mihovil Kurkut, riječ je o jednom priručniku za mlade koji se pitaju oko svog poziva.

“Knjiga sadrži puno konkretnih naputaka, a autor ističe i moguće zamke. Neki smatraju da su za svećenika jer ih je cura odbila. On im poručuje: Ne, to nije razlog. Napisana je na jedan jednostavan način. Preporučam je mladima jer mnogi imaju dvojbe”, istaknuo je don Kurkut.

U njihovom izdanju predstavljena je u subotu, 17. studenog, svjetski poznata knjiga “Tvitanje s Bogom” nizozemskog autora oca Michela Remeryja.

“Autor otac Remery koristi ideju društvene mreže Twitter i pokušava s kratkim odgovorima mladima prikladno odgovoriti na njihova pitanja. Njih zanima: Zašto žene ne mogu svećenici? Zašto svećenici nose tu boju? Zašto je Crkva protiv istospolnih brakova? Svakako jedna zanimljiva knjiga za mlade”, poručio je don Mihovil Kurkut.

Glavni urednik “Veritasa” fra Vladimir Vidović naglasio je kako im je važna prisutnost na Interliberu jer su ondje pristuni svi izdavači.

“Ove godine predstavili smo se s knjigom ‘Mudrost kršćanskih mistika’ Davida Torkingtona, priznatog i poznatog pisca duhovnog štiva. Također, preporučio bih svakako ‘Veritasov’ besteller ‘Vječni zaljubljeni’ Ivan Ćuk o životopisu sv. Franje”, istaknuo je fra Vidović.

Kako nam je rekao glavni urednik izdavačke kuće “Verbum” Petar Balta, čitatelje najviše zanimaju njihovi noviteti.

“Izdali smo svjetski bestseller ’12 pravila za život’ Jordana Petersona koja govori o tome što bi svaki čovjek trebao znati kako da svoj život učini smislenijim. To je knjiga koja gradi mostove između kršćana i nekršćana jer progovora o nečemu što je svima zajedničko”, istaknuo je naš sugovornik.

Glavni urednik “Verbuma” Balta za ljubitelje književnosti istaknuo je najnoviju knjigu Michaela O’Briena “Njujorška luda”.

“O’Brien je poznat hrvatskim čitateljima po romanima ‘Otok svijeta’ i ‘Posljednja vremena’. Sada donosi jednu novu priču smještenu u suvremeni New York. Progovora o ljudima s dna društva, a opet o jednoj nadi koja prožima i te ljude. Poručuje nam kako i njihovi živote nose za sve jednu životnu pouku”, zaključio je Petar Balta.