Budi dio naše mreže
Izbornik

Tordinci: Zavjetni dan uz povratak prvotnog kipa Gospe Fatimske

Tordinci (IKA/TU)

Zavjetni dan Gospi Fatimskoj u Župi Presvetoga Trojstva u Tordincima, proslavljen je u četvrtak 13. listopada 2022. misom koju je predslavio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić.

Ove godine je misno slavlje, komu je prethodila molitva krunice, bilo posebno svečano jer je u župu vraćen prvotni kip Gospe Fatimske, nabavljen 1958. godine, dok je župnik bio vlč. Marko Majstorović. Kip je stradao zajedno sa župnom crkvom u Domovinskom ratu.

Na početku slavlja mons. Ćurić istaknuo je da su Tordinci proživjeli teška ratna stradanja, a s tim mjestom, ljudima, njihovim križevima i stradanjima na znakovit način „doživio“ je to i lik Djevice Marije, kip Gospe Fatimske. „Sada je ponovno u ovoj župnoj crkvi. Primamo ga i gledamo s određenom tugom, sa žalošću, ali naša srca se otvaraju Božjem Duhu i njegovoj pomoći, moleći da nam u svemu daje snage, da obnavlja naše živote.“

„Kako nas lijepo i danas, ovdje u Tordincima okuplja pobožnost Gospi Fatimskoj. Ne možemo ne spomenuti se početka te pobožnosti u ovoj župnoj crkvi. Povijest i oni koji se tih događaja još sjećaju svjedoče da su to bila teška vremena, prepuna suprotstavljanja i osobnoj slobodi i slobodi našeg hrvatskoga naroda. Posebno usmjerena na suzbijanje vjere s nakanom da se iz naroda iskorijeni sve ono što se odnosilo na izričaj vjere, na nutarnje duhovno bogatstvo i snagu u kojima se uvijek s ponosom ogledala duša našeg naroda, njegova života, mentaliteta, kulture i umjetnosti. Bilo je to potkraj pedesetih godina prošlog stoljeća kada je tadašnji tordinački župnik vlč. Marko Majstorović 1958. za ovu crkvu nabavio kip Gospe Fatimske. U tim teškim vremenima taj je kip nosio znakovitost snage duhovnoga zajedništva s milijunima vjernika koji su u cijelom svijetu u Djevici Mariji prepoznali ‚zoru spasenja‘, ‚mundi melioris origo‘ – ‚početak boljega svijeta‘. U takvim prilikama dolazi znakovita poruka iz Fatime pozivajući sve na obraćenje i izgrađivanje mira“, rekao je biskup na početku homilije.

Nadalje je protumačio liturgijska čitanja, osobito odlomak Evanđelja po Mateju o blaženstvima, koja po Isusovoj riječi predstavljaju „program“ ostvarenja Božjega kraljevstva. A taj sadržaj odjekuje i u Marijinu hvalospjevu „Veliča“, pokazujući kako je „doživljaj i iskustvo njezine vjere posve u suglasju s Božjom objavom i njegovim pozivom čovjeku“.

Zato smo, braćo i sestre, večeras ovdje da, učeći od Marijina svjedočanstva, još bolje odgovorimo na poziv obraćenja, da nam srca nisu očajna, ni prazna, već ih još jače usmjerujemo k blaženstvima, pretačemo u svoje stavove i djela, pokazujući da znamo „zahvalno cijeniti žrtvom stečenu slobodu, iskrenim opraštanjem čistiti duh i graditi istinski mir“ – poručio je.

„I ovaj ‚ranjeni‘ Gospin kip tako nam znakovito pokazuje kako su nas ratna stradanja duboko ranila, ali nas nisu onesposobila za uvijek obnoviteljski put obraćenja i nasljedovanja Krista, jer njegov Križ nije uzaludan, na nj se oslanjaju naše patnje i boli. Zato smo večeras ovdje da učeći od Marijina svjedočanstva i mi još bolje odgovorimo na poziv obraćenja jer nam srca nisu ni očajna, ni prazna. Još jače ih želimo usmjeriti prema blaženstvima. U svoje stavove i djela želimo pretočiti ono na što nas Isus poziva i što nam svjedoči Marijina vjera i njezina ljubav. U konkretnim prilikama našega vremena, ovdje u našoj domovini Hrvatskoj, u ovom dijelu naše nadbiskupije, u svim mjestima ove tordinačke župe, želimo posvjedočiti da znamo zahvalno ‚cijeniti žrtvom stečenu slobodu‘, ‚iskrenim opraštanjem čistiti duh‘ i tako ‚graditi istinski mir‘, mir koji je Božji dar, koji blagoslivlja naš sadašnji, ovozemaljski životni put i usmjerava nas prema neprolaznoj radosti uskrsnuća“, rekao je mons. Ćurić.

Uz biskupa misu su suslavili domaći župni upravitelj vlč. Josip Erjavac, dekan Vinkovačkog dekanata i župnik u Vođincima vlč. Ante Šiško, župnik u Starim Mikanovcima vlč. Ivan Bešlić i župnik u Nuštru vlč. Krešimir Jukić. U završnoj pobožnosti slavlju se pridružio i vlč. Željko Grigić iz Ivankova.

Na kraju slavlja, prije procesije, vlč. Josip Erjavac zahvalio je Ocu nebeskom za dar Majke nebeske. Posebnu zahvalu u ime svih župljana izrekao je biskupu Ćuriću za pastirsku brigu i što je došao podijeliti radost s vjernicima tordinačke župe. Zahvalio je vlč. Krešimiru Jukiću, župniku u Nuštru, koji je u ime župljana vratio kip koji je godinama čuvan u nuštarskoj župi. Zahvalio je i ostalim prisutnim svećenicima. Posebnu zahvalu uputio je Ivi Keliću iz Marinaca koji je 1994. spasio kip iz porušene crkve u Tordincima i odnio na čuvanje u župu Nuštar.

Uslijedila je procesija s Gospinim kipom oko župne crkve te završna pobožnost pred kipom u crkvi s fatimskim zazivima „Ave Maria“, zajedničkim pjevanjem Lauretanskih litanija i zaključnim misnim blagoslovom.