Budi dio naše mreže
Izbornik

Tornielli: Liturgija se ne može preobraziti u bojno polje

Vatikan (IKA)

Ravnatelj uredništva vatikanskog Dikasterija za komunikaciju Andrea Tornielli komentirao je novo apostolsko pismo pape Franje o liturgijskoj formaciji naroda Božjega „Desiderio desideravi“ objavljeno na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 2022., objavio je Vatican News.

Svaki odlomak Papina novog dokumenta prožet je svjesnošću da liturgija prije svega ostavlja mjesta za Drugoga. Sveti Otac navodi da prije našeg odgovora na Njegov poziv postoji Njegova želja za nama: možda toga nismo ni svjesni, ali uvijek kada idemo na misu prvi je razlog zato što nas privlači Njegova želja za nama. S naše strane, mogući odgovor, najzahtjevnija askeza, je, kao i uvijek, prepustiti se Njegovoj ljubavi, dopustiti da nas privuče.

Uz to, Papa u tekstu apostolskog pisma dodaje da, da smo stigli u Jeruzalem nakon Duhova i osjetili želju ne samo imati informacije o Isusu iz Nazareta, nego da ga ponovno sretnemo, ne bismo imali druge mogućnosti osim tražiti njegov narod da bismo čuli njegove riječi i vidjeli njegove geste, življe nego ikada. Ne bismo imali nikakvu drugu priliku za istinski susret s Njim osim one zajednice koja slavi.

Polazeći od te svijesti, ponovno otkrivanje ljepote liturgije, otvaranje prema formaciji i dopustiti se oblikovati može pomoći u čišćenju polja od tolikih nedostataka. Ako sudjelovanje u slavlju znači „slušati Isusove riječi“ i „vidjeti njegove geste, življe nego ikad“, narcisoidni protagonizam slavljenika, spektakularizacija, stroga ukočenost ili zbrkanost i banalizacija ne mogu prevladati, smatra Tornielli, dodajući da liturgija, „izvor i vrhunac“ ne može se preobraziti u bojno polje gdje se pokušava nametnuti vizija Crkve koja ne prihvaća ono što je sinodalno uspostavio Drugi vatikanski koncil – rekao je Tornielli, prenosi Vatican News.