Budi dio naše mreže
Izbornik

Tradicionalni božićni susret biskupa Komarice sa svećenicima, redovnicima i redovnicama

Banja Luka (IKA)

Tradicionalni božićni susret biskupa Franje Komarice, pomoćnog biskupa Marka Semrena i 30-ak svećenika, redovnika i redovnica banjolučkog kraja upriličen je 23. prosinca.

Pozdravnu riječ – čestitku dugogodišnjem biskupu ordinariju Komarici, odnedavna emeritusu i apostolskom upravitelju biskupije izrekao je biskup Semren. Aktualizirao je božićnu tajnu Utjelovljena Sina Božjega u životu Crkve, podsjetivši na aktualni sinodalni hod Crkve te na obilježavanje visokih obljetnica u redovnika velike franjevačke obitelji. Zaželio je biskupu i svim prisutnima blagoslovljen Božić i novu godinu 2024.

Nakon nekoliko otpjevanih božićnih pjesama, nazočnim svojim suradnicima i suradnicama obratio se biskup Komarica. Najprije je izrekao „hvalu i zahvalnost dobrom Bogu za neizrecivi, sudbonosni Njegov dar u utjelovljenju Njegovog Sina i za postojanje i djelovanje kroz povijest ljudskog roda Kristove Crkve, kao za našu pripadnost toj Crkvi u ovoj biskupiji i zemlji“.

Spomenuvši da se već trideset peti put „u različitom ozračju – predratnom, ratnom, poratnom i pandemijskom sastajao s njima i drugima – sada nenazočnim suradnicima“, izrazio je svima svoju „iskrenu i duboku zahvalnost“ za dragocjenu pomoć u obavljanju svoje zahtjevne i odgovorne službe. Zahvalio je svima za njihovu vjernost Kristu, Crkvi i savjesnom i vjernom obavljanju povjerene im zadaće u Crkvi i u ime Crkve.

Zamolio je sve za oproštenje onoga što je osobno krivo učinio ili propustio učiniti kako je trebao. Pojasnio je kako je „posebno patio kad nije mogao učiniti ono što je trebao i što su drugi od njega očekivali“.

Istaknuo je kako mu je drago da su svi zajedno u cijeloj biskupiji – bili međusobno u trajnom jedinstvu s učiteljstvom Crkve i međusobno – i svećenici i redovnice i vjernici laici. Poželio je i zamolio sve da tako i nastave, kad uskoro dođe novoimenovani biskup, njegov nasljednik mons. Željko Majić.

Informirao ih je o njegovom nedavnom boravku, o najavi ponovnog dolaska oko 20. siječnja te o predstojećim pripravama za njegovo biskupsko ređenje koncem veljače ili početkom ožujka. Prenio je svima molbu novog biskupa da mole za njega i podsjetio da je on osobno već i u pisanom obliku – odmah nakon imenovanja novog biskupa – svima u biskupiji stavio u zadatak i na srce. Zaželio je svima radosni i blagoslovljen Božić, božićne blagdane te blagoslovljenu novu Godinu spasenja 2024.