Budi dio naše mreže
Izbornik

Tradicionalni uskrsni doručak riječkih nadbiskupa i gradonačelnika Rijeke

Rijeka (IKA)

Gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, predsjednicu Gradskog vijeća Anu Trošelj te zamjenike gradonačelnika Sandru Krpan i Gorana Palčevskog primili su na Veliku subotu, 16. travnja u Nadbiskupskom domu u Rijeci riječki nadbiskup Ivan Devčić i riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, izvijestili su iz Riječke nadbiskupije.

Nadbiskupi su uzvanike primili sa svojim najbiližim suradnicima, generalnim vikarom vlč. Mariom Tomljanovićem i mons. Emilom Svažićem na tradicionalnom doručku uoči proslave svetkovine Uskrsa.

Tradiciju dulju od dvadeset godina započeli su prethodnici riječkih nadbiskupa i gradonačelnika, a ona je primjer i izraz zajedništva i suradnje te međusobnog uvažavanja i razumijevanja predstavnika crkvene i svjetovne vlasti.

„I dok neki grad Rijeku etiketiraju ‚crvenim gradom‘, ona daje primjer izvrsne suradnje Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke“, rekao je mons. Devčić. Poručio je i da Nadbiskupija i Grad imaju isto poslanje, odnosno brigu za iste ljude. „Pokušavamo pomoći onome što Grad čini podržavajući projekte koji njeguju zajedništvo, solidarnost, odgovornost prema građanima, odnosno svemu onome za što se i Riječka nadbiskupija u svome poslanju zalaže. Također, pokušavamo biti pomoć njima kako bi svojim primjerom potaknuli i građane na suradnju“, naglasio je nadbiskup Devčić.

Gradonačelnik Filipović izrazio je radost nastavka tradicije doručka na Veliku subotu. „Prilika je ovo, ne samo za zajednički doručak, nego i za konstruktivan razgovor o aktualnim temama u gradu, ali i šire, osobito o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine, a sve u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i državnom vlašću. Pandemija jenjava, no drugi izazovi su pred nama i s predstavnicima Riječke nadbiskupije, a osobito riječkim nadbiskupima, razmijenit ćemo razmišljanja o tome što možemo više činiti za naše građane“, rekao je gradonačelnik.

Osim o spomenutim temama o prihvatu ukrajinskih izbjeglica, razgovaralo se i o prosperitetu grada, demografskoj slici grada te ostalim aktualnim pitanjima. Na kraju, čestitajući najveću kršćansku svetkovinu, nadbiskupi su s gostima razmijenili prigodne darove.