Budi dio naše mreže
Izbornik

Treći susret iz ciklusa „Otkriti snagu Isusa Krista i biti zadovoljan čovjek“

Osijek (IKA/TU)

Treći susret iz ciklusa korizmenih biblijskih duhovnih susreta o temi „Muka Gospodina našega Isusa Krista“ održan je u srijedu 29. ožujka u Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku, u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“

Na početku susreta okupljene je pozdravio predstojnik Instituta za novu evangelizaciju preč. izv. prof. dr. Davor Vuković te ih uveo u temu susreta.

Predavanje je održao nadbiskupijski povjerenik za biblijski pastoral Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. dr. sc. Ivan Benaković s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Vlč. Benaković razmatranje je započeo molitvom te je potom govorio o evanđeoskim prizorima Muke po Marku. Pozivajući se na ulomak iz Evanđelja po Marku (15, 20 – 39), okupljenima je protumačio smisao Isusove muke.

Naime, Evanđelja su prikaz Kristove osobe koji se na autentičan način odražava u izvještajima o Isusovoj muci i smrti na križu.

Sva sinoptička Evanđelja, a onda i Evanđelje po Ivanu, prikazuju Kristovu smrt na križu kao čin sebedarne ljubavi iz kojeg se rađa Crkva – zajednica ljudi koju Isus ljubi. Isus svoju smrt ne promatra kao čin gorčine, nego čin predanja iz ljubavi te time svima pokazuje put prema izlazu iz životnih često gorkih situacija.

Važno je promatranjem Isusove smrti, a sada već pomalo u ozračju i Velikog tjedna koji započinje Cvjetnicom – Nedjeljom muke Gospodinove, približiti smisao Isusova umiranja te iz njega crpiti snagu i smisao – poručio je.

Na kraju razmatranja, sudionici susreta mogli su postaviti pitanja te iznijeti osobna vjerska iskustva.

Susret je završen molitvom te pozivom na posljednji susret iz ciklusa „Otkriti snagu Isusa Krista i biti zadovoljan čovjek“ o temi „Novi Jeruzalem u Knjizi Otkrivenja – smisao prikaza novog neba i nove zemlje u Knjizi Otkrivenja“ (usp. Otk 21).

Susret će biti održan u srijedu 5. travnja s početkom u 19:30 pod vodstvom vlč. Benakovića u Vikarijatu u Osijeku (J. J. Strossmayera 58, Osijek).