Budi dio naše mreže
Izbornik

Treću svjetsku molitvu krunice predvodit će kolumbijsko nacionalno marijansko svetište u gradu Chiquinquirá

Zagreb (IKA)

Dana 13. svibnja kolumbijsko nacionalno marijansko svetište Gospe od krunice u gradu Chiquinquirá predvodi treću svjetsku molitvu krunice. Ovim će se događanjem obilježiti i 450. obljetnica Bitke kod Lepanta (7. listopada  1571.).

U molitvenu inicijativa, koja se održava treću godinu za redom, putem prijenosa uključuje se i Hrvatski katolički radio.

Po našem vremenu događanje je od 18 do 21 sat u četvrtak, 13. svibnja, na blagdan Gospe Fatimske i svetkovinu Uzašašća, s time da HKR prenosi do 20 sati.

Sam događaj uključuje: misu (u 11 sati po meksičkom vremenu, 18 sati po hrvatskom) koju će predvoditi rektor svetišta u Chiquinquiri, zatim klanjanje – izlaganje Presvetoga i molitva krunice na različitim jezicima (12 sati po meksičkom vremenu, 19 sati po hrvatskom), posveta presvetim srcima Isusa, Marije i Josipa, (12.45 po meksičkom vremenu, 19.45 po hrvatskom) te procesija s Presvetim sakramentom, platnom Naše Gospe od Chiquinquire i hodočasničkim kipom Gospe Fatimske (13 sati po meksičkom vremenu, 20 sati po hrvatskom vremenu).

Krunicu će prenositi mediji i društvene mreže u više od 60 država u kojima je prisutna Mater Fátima.

HKR izravno prenosi od 18 sati, a preuzima Radio Marija i Laudato.tv.

Nakane za otajstva svjetlosti koja će se moliti nakon mise su: okončanje pandemije, za oboljele od COVID-a 19, umrle i njihove obitelji; da sveti Josip, Marijin suprug i zaštitnik sveopće Crkve čuva i vodi Crkvu i svećenike; život i obitelj; obraćenje grešnika i naknada za povrede presvetih srdaca Isusa i Marije te mir i slobodu država.

Domaćin ove godine je nacionalno marijansko svetište u Kolumbiji – Chiquinchira.

Povijest kolumbijskog nacionalnog svetišta datira u 1562. godinu kada je španjolski izaslanik Antonio de Santana slikaru Alonsu de Narváezu dao naslikati sliku Bogorodice za novoosnovani grad Tunju. U nedostatku ulja i platna oslikao je urođenički pamučni ogrtač likovima Bogorodice s djetetom Isusom, svetog Antuna Padovanskog te sv. Andrije koristeći zemljane pigmente i sokove pojedinih voćaka. Rustična slika je postavljena u izaslanikovu kapelicu te je zbog krhke fakture i utjecaja atmosferilija ubrzano propadala.

Kapelica se počela koristiti kao skladište žita sve dok pobožna María Ramos nije spasila sliku nategnuvši je na okvir i prenijevši u improvizirani oratorij u kojem se je kasnije godinama pred njom molila ponavljajući: „Do kada ćeš biti skrivena? Kada će doći dan kada ćeš pokazati svoju suverenu divotu, a moja se duša ispuniti radošću?“ Molbe ponizne žene su uslišane u petak 26. prosinca 1586. kada se povukla iz oratorija a ondje prolazila urođenica sa sinčićem koji je uplašen počeo plakati. Dvije žene su se okrenule i vidjele sliku kako lebdi u zraku i isijava zrake svjetla, a platno je povratilo svoje izvorne boje. Sjaj je privukao mnoštvo na to mjesto na kojem se i u predkolumbovsko doba nalazilo svetište. Čudo obnavljanja boja se dogodilo više puta u povijesti, zadnji put u ožujku 1999. godine.

Godine 1636. brigu o slici su preuzeli dominikanci koji su podigli baziliku iz koje će se prenositi molitva krunice u svibnju ove godine. Svetište je postalo poznato i u Peruu, a pogotovo u Venezueli. Gospina slika je uz papinsko odobrenje 9. lipnja 1919. okrunjena, a Bogorodica proglašena kraljicom i zaštitnicom Kolumbije. Bazilika nosi i titulu manje bazilike, dakle mjesta posebno povezanoga sa Svetim Ocem.

Dana 13. svibnja 2021. godine je i obljetnica početka ukazanja u Fátimi. Pokret Mater Fátima stoga poziva marijanska svetišta čitavoga svijeta, biskupije i župe, pokrete, zajednice te katoličke institucije i medije na zajedničku molitvu za okončanje pandemije, obraćenje čitavoga svijeta, posvetu svih kršćana, širenje pobožnosti prema Mariji i širenje molitve krunice kao lijeka protiv svih zala koja nas pogađaju.

Mater Fátima od svih  katolika traži da, poštujući epidemiološke sigurnosne mjere, u svakoj državi ostvare svetu misu i euharistijsko klanjanje s molitvom krunice slijedeći prijedlog strukture zbivanja koji će Mater Fátima naknadno poslati.