Budi dio naše mreže
Izbornik

Tri Gospina lika pratit će papu Franju u L'Aquili

L'Aquila (IKA)

Prigodom proslave Celestinskog oprosta, sveti otac Franjo će krajem kolovoza posjetiti talijanski grad L'Aquilu, koji je 2009. pogođen razornim potresom, a na tom hodočašću pratit će ga tri lika Blažene Djevice Marije, koja mještani posebno časte, javlja Vatican News.

Madonna di Roio

Slika Gospe od Roija (Madonna di Roio), zvane i Naša Gospa od Križa, bit će postavljena na oltaru 28. kolovoza tijekom mise koje će papa Franjo predslaviti u L’Aquili. Tom prilikom otvorit će Sveta vrata bazilike Santa Maria di Collemaggio prigodom proslave Celestinskog oprosta.

Mještani L’Aquile gaje veliku pobožnost prema Gospi iz Roija što je očitova nekadašnji mjesni nadbiskup Carlo Confalonieri kada je postao kardinal 1944. godine – svečanim obredom postavio  je zlatni dijadem na glavu Djeteta Isusa i Majke Božje. Krune je iskovao zlatar iz L’Aquile sa zlatom koji su donirali svi mještani, a osobno ih je blagoslovio 9. listopada papa Pio XII.

Papa Franjo bit će treći Petrov nasljednik koji će doći častiti Gospi iz Roija. Prije njega su to učinili papa Ivan Pavao II. koji je posjetio svetište 30. kolovoza 1980. te papa Benedikt XVI. koji je potresom pogođeni kraj pohodio 29. travnja 2009.

Salus populi aquilani

Prije odlaska u baziliku Svete Marije od Collemaggija (Santa Maria di Collemaggio), Papa će ispred katedrale sv. Maksima susresti obitelji žrtava potresa koji je taj kraj pogodio 2009. godine. Na pozornici postavljenoj ispred katedrale bit će izloženo platno s Gospinim likom Salus populi aquilani (Spas puka akvilanskoga).

Vjernicima toga kraja ta je slika dragocjena. Nakon potresa 1703. godine čuvala se u njoj posvećenom svetištu pri crkvi svetog Marka Evanđelista.

Nakon razornoga potresa 2009. godine, sliku su izvukli vatrogasci, ali bez dragocjenih kruna. Platno je podvrgnuto pažljivoj restauraciji, a nadbiskup Giuseppe Molinari je, vraćajući sliku na štovanje vjernicima, 13. svibnja 2013., ponovno okrunio Salus populi aquilani.

U iščekivanju obnove svetišta i crkve, platno danas bdije nad nadgrobnim pločama s imenima žrtava potresa 2009. u njima posvećenoj „kapelici sjećanja“ unutar crkve Santa Maria del Suffragio.

Santa Maria di Collemaggio

Naposljetku, papa Franjo će u L’Aquili moliti pred grobom pape Celestina V. gdje će biti postavljena bula o potpunom oprostu. Ondje se nalazi kip Djevice s Djetetom čije se autorstvo pripisuje Saturninu Gattiju, a koji je nedavno, nakon restauracije, premješten u baziliku Svete Marije od Collemaggija.