Budi dio naše mreže
Izbornik

U Asizu započeo susret u spomen na molitvu za mir iz 1986. godine

Asiz (IKA)

U Asizu je 25. listopada započeo trodnevni susret predstavnika različitih religija, naslovljen „Dati ekonomiji dušu“.

Cilj je toga susreta, s jedne strane, prisjetiti se događaja od 27. listopada 1986. godine, kada su, na poticaj pape Ivana Pavla II., vjerski vođe iz cijeloga svijeta u gradu svetog Franje zajedno molili za mir.

S druge strane, spomenuti susret služi kao priprema za „Franjinu ekonomiju“, događaj koji će se održati u ožujku sljedeće godine. U vezi s time, nadbiskup Domenico Sorrentino, asiški ordinarij, je u razgovoru za Vatikanski radio objasnio da je papa Franjo u Asiz pozvao mlade ekonomiste i gospodarstvenike iz cijeloga svijeta da s njima sklopi pakt o obnovi svjetske ekonomije, prožimajući ju vrijednostima ljudskosti i bratstva.

Kako je napomenuo nadbiskup Sorrentino, misli sudionika bit će usmjerene i na događaje u Siriji, kao primjer tragičnoga nasilja koje je opustošilo mnoge dijelove svijeta, izvijestio je Vatican News. To nas potiče da jače nego ikad osjetimo naše traženje mira, rekao je nadbiskup, objašnjavajući kako duh Asiza nije slogan, već životni stil koji, odbacujući rat i prizivajući ekonomiju pravde i solidarnosti, u središte stavlja poštovanje osobe i okoliša te bratstvo među svim ljudskim bićima.