Budi dio naše mreže
Izbornik

U banjolučkoj katedrali proslavljen spomendan bl. Alojzija Stepinca

Banja Luka (IKA)

Spomendan blaženog Alojzija Stepinca proslavljen je u banjolučkoj katedrali je u petak 10.veljače misnim slavljem koje je predvodio banjolučki biskup Franjo Komarica.

Biskup Komarica zahvalio je nazočnim vjernicima, laicima i redovnicama, za njihovo štovanje blaženika kojeg osobito štuju hrvatski katolici diljem svijeta.

U prigodnoj homiliji je, između ostalog protumačio svetopisamska čitanja predviđena „za liturgijsko slavlje spomendana jednog mučenika Crkve Kristove“, kakav je bio i blaženi Alojzije.

Podsjetio je i na radosnu činjenicu, da je njega prije 25 godina tadašnji Kristov namjesnik na zemlji, sveti papa Ivan Pavao II., svečano podigao na čast oltara, proglasivši ga blaženim i povjerivši ga, kako je rekao, „sjećanju svojih sunarodnjaka s blistavim znamenjem mučeništva“.

Mons. Komarica također je podsjetio da je taj sveti čovjek pohodio i Banjolučku biskupiju u nekoliko navrata i bio u svim njenim krajevima, kao i u drugim biskupijama zemlje. Naveo je i neke od blaženikovih znakovitih i znamenitih riječi iz njegovih propovijedi.

Pri kraju je propovjednik spomenuo sličnost u propovijedanju i ponašanju „duhovnih pastira i vođa“ katolika Banjolučke biskupije tijekom izuzetno dramatičnih prošlih nekoliko desetljeća, tj. vremena rata i poraća. Potaknuo je sve na molitvu „Kristu Dobrom Pastiru, da po zagovoru svoga vjernog sluge, bl. Alojzija, pomogne i našoj biskupiji da u njoj nikada ne ponestane ni svećenika, ni redovnika, ni vjernika-laika, Blaženikove postojane vjere, vjernosti, istinoljubivosti i pravdoljubivosti“.

Cijelu propovijed biskupa Komarice možete pročitati ovdje.

Slavlju je prethodila trodnevnica koju je predvodio rektor katedrale vlč. Pero Ivan Grgić, koji je i koncelebrirao na misi prigodom Stepinčeva.