Budi dio naše mreže
Izbornik

U Belišću održana duhovna obnova „Zar sam i ja odabran/a i ljubljen/a?“

Belišće (IKA)

U župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Belišću u subotu 22. svibnja, uoči svetkovine Duhova, održana je duhovna obnova pod nazivom „Zar sam i ja odabran/a i ljubljen/a?“ koju je pripremio i vodio svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije i psiholog-psihoterapeut dr. sc. Josip Bošnjaković s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Duhovnu obnovu inicirao je župnik fra Branko Janjić zajedno s Franjevačkim svjetovnim redom, a pristupilo joj je tridesetak sudionika, mahom članova različitih vjerničkih krugova.

Nakon zaziva Duha Svetoga, voditelj bračnih i obiteljskih savjetovališta na području Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Bošnjaković održao je predavanje koje je zamislio kao hod kroz sedam slika vezanih uz tekst Evanđelja po Ivanu. Riječ je o ključnim događajima: Isusova poziva prvim učenicima, Posljednje večere, Petrove izdaje, scene pod križem, dolaska učenika na Isusov grob, poziva na ribarenje te scene Isusova ljubljenoga učenika koji je s njime htio uspostaviti kontakt blizine. Isusov poziv učenicima ujedno je i poziv svima nama koji tražimo Boga i koji otkrivamo ljepotu u odnosu s Bogom. Na pitanje „Što tražite?“, Isus preuzima inicijativu i želi biti s nama i preko ljudi koji će nam pokazati put prema Njemu.

Scena Posljednje večere, a osobito dio u kojem Isus pere noge učenicima, u svakodnevnom je poimanju teško razumljiv tekst. Učenici ne razumiju što Isus čini, jer On ruši odnose kakvi su se razumijevali, naglasio je profesor Bošnjaković. Božja ljubav ide do smrti na križu. Ta slika je poziv kada trebamo dopustiti da netko nešto učini za nas, ali na taj način i sami otvaramo neke nove mogućnosti služenja. Scena Petrova zatajenja i naša je realnost – često zatajimo i sebe i druge, pa poput Petra, pokušavamo tome dati smisao. Slika Pod križem posvješćuje nam da dok smo „ljubljeno Dijete Božje“ možemo naći snage i prebroditi svaku teškoću i prepreku.

Nakon prvoga predavanja te kraćeg razgovora uslijedile su radionice u kojima su sudionici dublje razmatrali biblijski tekst, a nakon toga jedni drugima predstavili svoja promišljanja.

Poslijepodnevni dio ove duhovne obnove profesor Bošnjaković započeo je slikom Isusovih učenika koji na uskrsno jutro trče na Isusov grob. Na ovome mjestu možemo istaknuti da svatko od nas ima svoje vrijeme u kojemu će povjerovati. U tom vjerničkom hodu upućeni smo onima koji govore o Bogu ljubavi i poslanju ljubavi. Nakon Uskrsnuća, Isus se očitovao svojim učenicima, zaključuje profesor, i poslao im Duha Branitelja koji će biti na pomoći i kada se teško mijenjamo (poput Petra) ili se udaljimo iz zajednice i prolazimo svoje vrijeme traženja (poput Tome) ili kada, poput Zebedejevih sinova, želimo i tražimo neki oblik moći i vlasti.

Po završetku rada u skupinama i osvrta na posljednje predavanje, sudionici duhovne obnove pristupili su sakramentu pomirenja nakon kojega su slavili euharistiju. U homiliji vlč. Bošnjaković naglasio je da svi moramo živjeti kao Isusov ljubljeni učenik i s Isusom „trčati jedni drugima ususret“. Na kraju, ostaje misao i molitva da s Duhom Svetim služimo u radosti kao oni koji su ljubljeni. Jer kada služimo i samoga Boga služimo, a u „krilo nam se vraća radost“.