Budi dio naše mreže
Izbornik

U Beogradu proslavljen Dan posvećenog života

Beograd (IKA)

Dan posvećenog života proslavljen je na blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnicu u petak, 2. veljače u crkvi svetog Ante Padovanskog u Beogradu, objavljeno je na stranici Beogradske nadbiskupije.

Svečano misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Srbiji nadbiskup Santo Rocco Gangemi, a koncelebrirali su savjetnik Nuncijature mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion, župnik i gvardijan samostana svetog Ante fra Ilija Alandžak te brojni svećenici i redovnici koji djeluju u Beogradskoj nadbiskupiji – redovnici iz rezidencije Družbe Isusove i Župe svetog Petra u Beogradu, lazaristi koji djeluju u Župi svetih Ćirila i Metoda u Beogradu.

Na misnom slavlju sudjelovale su i redovnice Kćeri kršćanske ljubavi svetog Vinka Paulskog, sestre Službenice BDM koje odnedavno djeluju u Nuncijaturi, kao i pripadnici Pokreta fokolara – Djela Marijinog koji djeluju u Beogradskoj nadbiskupiji te brojni vjernici.

Budući da je ovaj dan ujedno i posljednji dan kada su vjernici mogli dobiti potpuni oprost u povodu 800 godina prvih živih jaslica svetog Franje, prije mise molila se krunica i svećenici su bili na raspolaganju za sakrament pomirenja.

Na početku mise nuncij Gangemi blagoslovio je svijeće. U propovijedi nuncij Gangemi govorio je o Danu posvećenog života te naglasio da ga je 1997. godine ustanovio sveti papa Ivan Pavao II. Govoreći o važnosti blagdana Svijećnice nuncij Gangemi se osvrnuo na evanđelje koje opisuje Isusovo prikazanje u hramu, naglasivši da iako je on bio nenametljiv i samozatajan, ipak, nije mogao ostati nezamijećen, jer su upravo dvoje ljudi, Šimun i Ana, iščekivali taj dan i njegov dolazak i upravo u taj čas prepoznali Spasitelja koji ima doći i vidjevši ga javno posvjedočili da je on Mesija. Nuncij je zaključio propovijed poticajnim riječima redovnicima i redovnicama koji su odlučili potpunoma slijediti Isusa da budu ustrajni unatoč svim poteškoćama koje se nalaze na tom putu.

Na kraju mise gvardijan fra Ilija zahvalio je nunciju Gangemiju na predvođenju mise kao i svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim vjernicima koji su sudjelovali na slavlju. Posebnu zahvalu uputio je o. Marijanu Steineru koji je glazbeno uljepšao ovo slavlje.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je predavanje za sve redovnike, redovnice i Bogu posebno posvećene osoba koje je održao o. Marijan Steiner, superior Rezidencije isusovaca u Beogradu.

O. Steiner održao je predavanja s temom: „Duhovno iskustvo i susret s Bogom“ u šest dijelova. U prvom dijelu predavanja govorio je o osobnom iskustvu Boga koje je duhovna stvarnost neovisna o nama i po tom iskustvu netko Drugi gospodari najintimnijim slojevima našeg bića te da se možemo opirati ili prihvatiti to iskustvo Njega. Međutim, čovjek ne može postati gospodar tog iskustva. Naše iskustvo Boga je vezano uz iskustvo Pracrkve. Apostoli su imali iskustvo Krista živoga „u tijelu“, a Crkva poslije njih ima iskustvo u Duhu koje nije manje vrijedno nego ono prvih učenika. Zato sv. Ivan kaže da „znati“ je isto što i čuti ili umjesto „znamo“ Ivan kaže „dotičemo“. Svi kršćani su nositelji duhovnog iskustva. U drugom dijelu predavanja govorio je o putu do duhovnog iskustva. Duhovno iskustvo se daje onome tko ga se odrekne. Ono je najvrijednije kad ga čovjek i ne opaža. U trećem dijelu predavač je govorio o svrsi osobnog iskustva. Osobno iskustvo Boga je potrebno čovjeku, čovjek za njim vapi i ono oplođuje njegov rad. O. Steiner rekao je da su sve obnove u povijesti Crkve nikle iz dubokog molitvenog doživljaja Boga. U četvrtom dijelu o. Steiner govorio je o redovnicima i redovnicama i osobnom iskustvu Boga naglasivši kako oni imaju u molitvenom životu Crkve poslanje Zaručnice, a ono je da neprestano bude okrenuta prema Kristu. Redovnici i redovnice su nositelji i posrednici tog zaručničkog poslanja. Predavač je naglasio da redovnicima i redovnicama molitva nije nametnuta pravilima, nego je izraz vjernosti zaručničkoj ljubavi i ujedno je obaveza prema Crkvi i svijetu. U petom dijelu predavač je govorio o osobnom susretu s Isusom koji se treba dogoditi pojedincu i koji će mu biti snaga i nadahnuće u djelovanju. Stoga, važno je osobno susresti Isusa kako bi mogli djelovati poput Njega. U šestom dijelu o. Steiner je kroz završnu molitvu i meditaciju zaključio predavanje poticajnim mislima bogatstva koje nosi sam redovnički poziv, poslušnost, predanje, čistoća te istaknuo važnost molitve kako bi redovnici i redovnice ustrajali u zvanju.