Budi dio naše mreže
Izbornik

U Brestju održan tečaj Kursiljo

Zagreb (IKA)

Mali tečaj radosnog kršćanstva „Kursiljo“ održan je od 8. do 11. prosinca 2022. u Župi Dobrog Pastira u zagrebačkom Brestju.

Kursiljo djeluje u Hrvatskoj skoro 50 godina, pod vodstvom vlč. Andrije Vrane i njegovih suradnika laika. Prema riječima vlč. Vrane, Kursiljo pomaže čovjeku da otvori stvrdnuto srce, da razblaži razočarano lice, da podigne utučen pogled, da uspravi pognuto rame, te mu pomaže da se suoči i nosi sa strahovima.

Jedna od sudionica Marija Jukić kazuje da joj je tečaj pokazao da čovjek ne može biti sam. „Čovjek nikada nije sam, jer je Bog uvijek uz njega, ali mi moramo osluhnuti. Mi moramo načas stati i sa svojim srcem se sastati. Sa svojim suncem i sa svojom sjenom se sastati. Uvidjeti tko sam, ustvari, što sam. Ja moram shvatiti da sam dijete Božje i shvatiti da me Bog ljubi upravo onako kako me je stvorio, sa svim manama i vrlinama“, dodaje.

Sudionicima, među kojima većina nije nikada čula za Kursiljo, animatori su posvjedočili da čovjek samo kad spozna da ga Bog ljubi i da je uvijek uz njega te da se treba prepustiti njegovoj volji, može naći mir i suživot, razumijevanje i ljubav. Također su prenijeli svoja iskustva kako se neki problem ne može maknuti, ali ga se može sagledati iz drugog kuta.

„Jednako tako, čovjeka trebamo sagledati sa svim njegovim sjenama i s njegovim dobrim stranama. Trebamo odijeliti osobu od njegovih čina. Trebamo naučiti slušati drugog, naučiti čuti drugog. Naučiti dijeliti s drugim svoje misli, svoje iskustvo, svoje poteškoće u punini i zajedništvu u Kristu. U prijateljstvu s Kristom. Prijateljsku zajednicu veže Krist. Zajednica nas drži budnom. Drži nam fokus na bitnom. Zajednica nas jača. Trebamo biti duhovno aktivni kako bi zajednica opstala. Trebamo gorjeti za Krista“, prenijela je Jukić.

Vlč. Vrane sudionicima je dao zadatak da naprave popis onoga što imaju a nisu kupili. Objasnio je da su, što je popis duži, bogatiji. „Moramo biti zahvalni za male stvari, jer bit kršćanstva je u malim svakodnevnim stvarima“, poručila je župljanka Jukić.

Održavanje tečaja Kursiljo podržao je domaći župnik Zlatko Pavetić.