Budi dio naše mreže
Izbornik

U Budimpešti otvoren 52. Međunarodni euharistijski kongres

Budimpešta (IKA)

Svečanom misom koju je na Trgu junaka u Budimpešti u nedjelju 5. rujna predslavio predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europe kardinal Angelo Bagnasco započeo je 52. Međunarodni euharistijski kongres, izvijestio je Vatican News.

Na otvaranju kardinal Bagnasco je u homiliji poručio da glas s Kongresa želi skromno i radosno pokucati na srce europskih naroda i nastaviti dalje i doprijeti do najudaljenijih krajeva zemlje.

To je slabi glas, ustvrdio je, „ali odjekuje stoljećima i obilježen je krvlju mučenika“ odakle crpi snagu da navijesti Isusa i zapamti da „unatoč „ograničenjima i sjenama njegove djece, Kristovo svjetlo plamti u Crkvi“.

Taj glas „poput jedra razvijenog dahom Duha“ govori veliku istinu današnjem čovjeku: „Nisi sam u neprijateljskom svemiru, nisi sam pred čudesnim otajstvom života, nisi sam u svojoj žeđi za slobodom i vječnosti. Gdje god bio, nisi nevidljiv, Bog te s ljubavlju gleda; nisi siroče, Bog ti je Otac; vrijedan si krvi Isusa – Otkupitelja svijeta i Kruha života vječnoga. Ne bojte se: Bog nije mrtav, euharistija nadilazi svaku usamljenost, svaku udaljenost i ravnodušnost“, naglasio je kardinal Bagnasco. Taj isti glas čini da Crkva ne smije šutjeti nego svakom licu donijeti sjaj uskrsloga Krista.

Tijekom mise neki od učenika katoličkih škola u Mađarskoj primili su prvu pričest te potvrdu. Njima je predslavitelj poručio da ih Crkva treba, a da oni trebaju Isusa. „Sve brzo stari, samo je Bog uvijek mlad, a Crkva je prava mladost svijeta jer čuva sakrament Kristova Tijela“, rekao je. Pozvao ih je da im euharistija bude središte njihovih dana – svakoga dana.

Također se obratio i svećenicima zahvalivši im jer su „glasnici Božje ljubavi, proroci Duha na tržištu materijalnoga, nasljednici žive tradicije i navjestitelji budućnosti u izgubljenom svijetu“.

Konačno, poručio je da „Crkva nema drugog imena koje bi naviještala i klanjala mu se doli onoga Isusa Krista. Upamtite: njegovo lice je evanđelje, njegova prisutnost je euharistija.“

Na početku slavlja pozdrav je uputio primas Mađarske kardinal Péter Erdő. „Neka nam Gospodin Bog podari da u ovim danima možemo osjetiti da je Krist s nama u Euharistiji“, rekao je, dodavši da Krist ne ostavlja Crkvu, narode i čovječanstvo same. Uputio je pozdrav i istočnim kršćanima, pozvavši na molitvu za jedinstvo da bi svjedočanstvo kršćana bilo vjerodostojno.

U programu Kongresa koji se održava pod geslom Svi su izvori moji u tebi (Ps 87, 7) sudjelovat će više od 25 kardinala i biskupa koji će predmoliti molitve te održati kateheze, radionice i svjedočanstva. Kongres će u nedjelju 12. rujna zaključiti papa Franjo predslaveći euharistiju na Trgu junaka, objavio je Vatican News.