Budi dio naše mreže
Izbornik

U Caritasu Zadarske nadbiskupije obilježen Dan volontera

Zadar (IKA)

Međunarodni Dan volontera obilježen je u srijedu 5. prosinca u Pučkoj kuhinji Caritasa Zadarske nadbiskupije. Predstavnici Zadarske županije i Grada Zadra s gradonačelnikom Brankom Dukićem korisnicima su dijelili obrok i istaknuli vrijednost volontiranja.

U Pučkoj kuhinji zadarskog Caritasa svakoga dana obrok dobije 300 korisnika, a za 60 korisnika vozi se hrana po kućama na području Zadra. U Kistanjama Caritas vozi obroke u sto obitelji, a Caritasova Pučka kuhinja u Benkovcu dnevno opskrbljuje obrokom sto samaca.

Socijalna samoposluga koja se nalazi u prostoru u blizini Pučke kuhinje u Zadru opslužuje namirnicama i drugim potrepštinama 450 obitelji odnosno 1300 osoba, u prosincu će ih biti i više. Paketi hrane u samoposluzi dijele se svaki četvrtak od 8 do 12 sati. Svaka obitelj iz programa pomoći paket dobiva jedanput mjesečno. Namirnice se slažu u samoposluzi uz pomoć volontera, a u istovar robe i slaganje namirnica uključila su se i tri beskućnika iz Caritasovog Prenoćišta. Socijalna samoposluga puni se sredstvima iz Europskog fonda za potrebne gdje je Caritas aplicirao projekt. Ima i donacija građana. „Nikad nismo bili u situaciji da je samoposluga bila prazna, da nismo imali što ljudima dati. Uvijek je bilo osnovnih namirnica, ulja, brašna, šećera, riže, tjestenine. Zahvaljujući projektu koji je financirao Europski fond, košarica koju ljudi nose kući zaista je obilata. Paketi su veliki i puno znače korisnicima“, rekla je zamjenica ravnatelja zadarskog Caritasa Mirjana Tadić. U zadnje vrijeme povećan je dolazak mladih ljudi, 40-godišnjaka u Pučku kuhinju. „Njihovi roditelji koji su bili umirovljenici su umrli, ti su mladići ostali bez ikakvih primanja, nezaposleni su. Netko ima težu bolest, netko ovisnost, ne mogu se naći na tržištu rada i jedini je način da dođu do hrane kao korisnici Pučke kuhinje“, rekla je Tadić.

Projekte Caritasa sufinanciraju Grad Zadar i Zadarska županija. „Bez lokalne zajednice ne možemo raditi taj posao. Surađujemo i s drugim institucijama koje skrbe o potrebitima jer ne možemo sami rješavati teškoće. U zajedništvu možemo riješiti probleme“, rekla je Tadić.

U Pučkoj kuhinji bila je i volonterka Marijana Babić, apsolventica sociologije i pedagogije na Sveučilištu u Zadru, rodom s Brača. U Caritasu je počela volontirati ove godine, a volonterskim radom bavi se četiri godine. „Kao apsolventica imam slobodnog vremena. U bavljenju volonterskim radom htjela sam probati nešto novo, pa sam došla u Caritas. Volontiranje mi donosi nutarnje zadovoljstvo, a još su mi važniji ti odnosi s drugim ljudima. Kroz interakcije s drugim ljudima ja otkrivam o sebi i svom smjeru postupanja, života. Teško je vidjeti ljude kad dolaze ispred socijalne samoposluge, neki plaču, ispričaju svoju životnu priču. Suosjećate s njima, ali mora se krenuti dalje“, rekla je Babić. U Caritasovoj socijalnoj samoposluzi volontira svaki četvrtak od 8 do 12 sati, a radit će i s beskućnicima u Prenoćištu. Imat će društvene i likovne radionice, u došašću će ukrasiti prenoćište i prigodno se pripremiti za Božić.