Budi dio naše mreže
Izbornik

U čast Gospi Ugljanskoj - prvi dan trodnevnice uoči Velike Gospe

Ugljan (IKA)

Trodnevna priprava za proslavu župne svetkovine u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Ugljanu započela je u petak 12. kolovoza misom koju je predslavio župnik u Preku i Sutomišćici-Poljani don Filip Kucelin.

Misu je suslavio ugljanski župnik don Marko Dokoza.

Uvodeći okupljeni vjernički puk u slavlje, don Filip je istaknuo da je izabran obrazac „Blažena Djevica Marija – Prijestolje Mudrosti“. U propovijedi pred likom Gospe Ugljanske rekao je da danas promatraju tu „ikonu Bogorodice s djetetom Isusom u naručju, a to je savršena slika Marije koja je Prijestolje Mudrosti. Ova sintagma sastoji se od dva pojma, prijestolje i mudrost. Marija je trostruko prijestolje jer je nosila Isusa u svojoj utrobi 9 mjeseci, nosila ga je nakon njegova rođenja i primila ga je u krilo nakon njegove smrti. Svaki od nas pozvan je nositi Isusa na isti način. Mudrost je drugi pojam, a o njemu smo slušali u današnjem prvom čitanju koje nam govori kako je Mudrost stvarala svijet. Tu Mudrost Marija je nosila kroz život, a ako dobro pogledamo sliku Gospe Ugljanske vidjet ćemo i što to konkretno znači. Čini nam se da se Marija prignula svojih uhom kako bi čula što Isus govori. Drugim riječima, da bi osluškivala vječnu Mudrost. Iz Evanđelja su nam poznate samo četiri Marijine rečenice, a to je je dovoljna pouka i izvrstan primjer što to znači biti mudar – više slušati, manje govoriti“. Zaključujući propovijed preški župnik pozvao je vjernike da nasljeđuju Marijin primjer i grade svojim kršćanskim životom prijestolje za utjelovljenu božansku Mudrost.

Nakon popričesne molitve, don Marko je predvodio molitvu sedmog dana devetnice Mariji na nebo uznesenoj pred likom Gospe Ugljanske.

Pjevanje je predvodio zbor sv. Cecilije iz Preka. Po završetku slavlja zbor je pjevao pjesme Gospi u čast, dok je župnik Dokoza kratkim crticama iz povijesti ugljanske župe podsjetio okupljene vjernike na njihove duhovne korijene.