Budi dio naše mreže
Izbornik

U Đakovu predstavljena knjiga „Dušo, sad pođi sa mnom“

Đakovo (IKA/TU)

Knjiga tradicijskih nabožnih pripovjednih pjesama i molitava iz Slavonije i Srijema „Dušo, sad pođi sa mnom“ autorice mr. sc. Miroslave Hadžihusejnović Valašek predstavljena je u utorak 16. svibnja 2023. u Spomen-muzeju biskupa J. J. Strossmayera u Đakovu.

Knjiga je objavljena u izdanju Đakovačko-osječke nadbiskupije, a iz tiska je izišla 2022. godine.

Dobrodošlicu i pozdrav okupljenima uputio je ravnatelj Muzeja mr. sc. Tadija Crnjak. Potom je pozdravnu riječ okupljenima uputio i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Izrazio je radost zbog bogate građe objavljene u knjizi koja je njome otrgnuta od zaborava. O knjizi i njenu nastanku govorila je urednica knjige Silvija Lučevnjak.

Knjiga je tiskana u velikom formatu na 350 stranica i podijeljena je u tri cjeline: Zbirka tradicijskih nabožnih pjesama i molitava, Studija i Prilozi. Osim tekstova knjiga donosi i notne zapise adventskih i božićnih, korizmenih i uskrsnih, marijanskih pjesama i pjesama različitog sadržaja. U knjizi su skupljene pjesme koje su uglavnom nepoznate. Budući da autorica nije mogla doći na predstavljanje, urednica Lučevnjak pročitala je i njezin osvrt na knjigu i 25-godišnji rad marljivog i predanog prikupljanja molitava, pjesama, zapisa po selima Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

O životu i radu autorice Hadžihusejnović Valašek te samoj knjizi govorila je i Marija Gačić, mag. ethnol. et cult. antrhrop. Istaknula je zadivljujuću snagu i zauzetost koja je uložena u prikupljanje baštine te autoričinu skromnost i poniznost, vrednovanje svakog sugovornika s kojim se susrela i zapisala ono što je od njih čula. Knjiga je posvećena svim autorima rukopisnih pjesmarica. A građa koja se nalazi u knjizi može biti izvor novim nastupnim programima kulturno-umjetničkih društava.

Na kraju se okupljenima obratio Matej Vinarić, zaslužan za izdavanje nosača zvuka s pjesmama koje su objavljene u knjizi. Tim poduhvatom zaokružena je cjelina teksta i glazbe i omogućeno je današnjim generacijama da čuju i dožive ljepotu i bogatstvo tradicijskih nabožnih pripovjednih pjesama. Prof. Vinarić je voditelj MPS KUD-a „Tomislav“ iz Donjih Andrijevaca koja je nastupila u glazbenom dijelu predstavljanja s dvije skladbe. Također su u programu predstavljanja nastupala i djeca KUD-a „Lipa“ iz Semeljaca. Oni su se uz Anicu Beno, baku koja djecu uči moliti, predstavili s dvije dječje molitve koje se mogu pronaći u knjizi. Moderator skupa bio je mo. Ivan Andrić.