Budi dio naše mreže
Izbornik

U Krašiću počela devetnica za Stepinčevo

Krašić (IKA)

Devetodnevna duhovna priprava za proslavu Stepinčeva u blaženikovoj rodnoj župi u Krašiću počela je svečanom večernjom misom koju je u srijedu 1. veljače u župnoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio dekan Ozaljsko-lipničkog dekanata i župnik u Ozlju i Vrhovcu vlč. Željko Bakšić.

U propovijedi je povjerenik Zagrebačke nadbiskupije za pastoral osoba s posebnim potrebama, voditelj Udruge Job i župnik u Završju vlč. Dragutin Goričanec istaknuo da su im misli ovu večer usmjerene prema bl. Stepincu, čovjeku koji je prošao teške stvari. Izrazio je zahvalnost Bogu što je kao sjemeništarac i bogoslov slušao istinu o Stepincu, premda su mu na odsluženju vojnog roka u JNA govorili da je zločinac. „Upijao sam svaku riječ naročito kada je kardinal Franjo Kuharić govorio otvoreno o Stepincu, jedva čekao da na obljetnicama Stepinčeve smrti čujem nove stvari o prekrasnom blaženiku“, kazao je vlč. Goričanec.

U propovijedi je posebno govorio o važnosti odgoja, rekavši kako često zahvaljuje Bogu što mu je darovao majku od koje je puno naučio, a prije svega moliti. „Vidio sam da njoj molitva puno znači. Zajedno smo molili, a ona je ostajala dulje moliti. Očito nas nije htjela previše opterećivati. Rano smo naučili moliti krunicu, čudesnu molitvu koja mi je spasila život kad sam zamalo učinio samoubojstvo u osmoj godini života ušavši u jaku krizu. Krunica mi je pomogla da nisam učinio krivi korak nego sam povjerovao u ono što sam čuo na vjeronauku da postoji netko tko je u stanju oprostiti svaki grijeh, a to je Isus. Uslijedila je za nekoliko mjeseci prva ispovijed i pričest, prekrasni Božji darovi koji su mi pomogli da sam uspio dalje ići naprijed, makar sam se našao u strašnoj krizi“, posvjedočio je vlč. Goričanec. Kod majke je primijetio i kako je imala posebnu čežnju za misom i nebeskom hranom. Kad se radilo u polju, njoj je moglo propasti i sijeno i pšenica, ali ne nedjeljna i blagdanska misa.

A da je njegova majka imala veliko pouzdanje u Boga svjedoči i činjenica da je, kad je bila trudna s vlč. Dragutinom, odbila učiniti pobačaj premda joj je liječnik rekao da će zbog njezinog zdravstvenog stanja umrijeti. „Zahvaljujući tome ja sam tu, a ona je doživjela više od 70 godina“, posvjedočio je vlč. Goričanec.

Vjernicima je poručio da na ovom svijetu nismo samo radi sebe. „Mi smo da se dobri Bog proslavlja preko nas krhkih ljudi. Da pomognemo bližnjima“, zaključio je vlč. Goričanec.

Misu su suslavili upravitelj župe vlč. Ivan Vučak, svećenici Ozaljsko-lipničkog dekanata te svećenici Sesvetsko-vugrovečkog dekanata na čelu s dekanom Zlatkom Pavetićem.

Blagdan bl. Alojzija Stepinca u njegovoj rodnoj župi u Krašiću, u godini 25. obljetnice njegove beatifikacije i 70. obljetnice imenovanja kardinalom, bit će svečano proslavljen u petak 10. veljače. Mise u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva bit će slavljene u 8, 10:30 i 18 sati.

Misu u 10:30 slavit će umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar. Prijenos će se moći pratiti na Laudato televiziji, Hrvatskome katoličkom radiju i Radio Mariji.