Budi dio naše mreže
Izbornik

U Krašiću proslavljena 10. obljetnica ređenja druge generacije trajnih đakona

Krašić (IKA)

Svečanim slavljem mise u krašićkoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva u subotu 27. studenoga 2021. proslavljena je deseta obljetnica ređenja druge generacije trajnih đakona Zagrebačke nadbiskupije.

Euharistiju je predslavio nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislav Markić. Suslavili su domaći župni upravitelj Ivan Vučak i nadbiskupijski povjerenik za formaciju trajnih đakona vlč. Milan Dančuo.

Župnik Vučak na početku je pozdravio sve nazočne, a posebno slavljenike, trajne đakone Zagrebačke nadbiskupije, kao i sve trajne đakone Zagrebačke metropolije. „Dragi đakoni uistinu je izabrano posebno mjesto za vašu desetu obljetnicu,  rodna župa bl. Alojzija Stepinca. Vjerujem da ste ovdje došli zahvaliti i moliti blaženikov zagovor, kako za vaše služenje tako i za vaše obitelji“, poručio je.

Na početku slavlja vlč. Markić je zahvalio na pozivu da ga predvodi. Podsjetio je da je i on nekoliko godina od 2006. obnašao službu biskupskog vikara za formaciju trajnih đakona Zagrebačke nadbiskupije. Istaknuo je da s mnogo emocija prilazi toj lijepoj obljetnici te se radosnog srca prisjetio prvih dviju generacije trajnih đakona koje je pripremao, ali i mnogih lijepih uspomena sa zajedničkih susreta.

„Danas se spominjemo desete obljetnice ređenja ovih muževa na dobrom glasu, kako Djela Apostolska  nazivaju prve đakone. (usp. Dj 6,3). Zahvaljujemo dragom Bogu za sve dobro i lijepo što je po njima učinio u našim župama, biskupijama: u Zagrebačkoj, Sisačkoj, Varaždinskoj i Bjelovarsko-križevačkoj“, kazao je.

U homiliji je govorio o vrlo važnom i jakom crkvenom vremenu, adventu. „U predvečerje prve nedjelje došašća i početka nove crkvene godine sabrali smo se u svetištu bl. Alojzija Stepinca u njegovom rodnom Krašiću kako bismo započeli blagoslovljeno vrijeme iščekivanja, ispunjeno nadom i radošću, jer se sudbina svijeta okreće na dobro, jer samo Bog hita da nas spasi.“

U nastavku, vlč. Markić protumačio je vrijeme adventa s tri mirisa koje svaki vjernik treba njegovati: miris budnosti, miris duhovnog rasta i miris radosnog iščekivanja drugog Kristovog dolaska, ali i onog svakodnevnog u bratu i sestri u potrebi.

Na kraju je pozvao sve nazočne vjernike, supruge i djecu trajnih đakona da se mole za njih da ih Bog podrži, u njihovoj, za Crkvu važnoj službi. Pozvao je sve na molitvu za članove obitelji trajnih đakona, ali i za njihovu preminulu braću u đakonatu, Krunoslava Kičinbačina i Daniela Milana Jurića.

Nakon slavlja, vlč. Vučak je na trgu ispred crkve blagoslovio adventski vijenac oko kipa blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Prvu svijeću upalio je trajni đakon Ivan Mandić sa svojom obitelji.

Za zajedničkom večerom u dvorani Pastoralnog centra koja je uslijedila trajni đakoni Ratko Podvorac i Ilija Nikolić prigodnim govorom osvrnuli su na deset godina đakonske službe s pogledom na budućnost.

Đakoni su domaćeg župnika te bivšeg voditelja i sadašnjeg voditelja darivali prigodnim darovima.

Na misi su pjevanje predvodili brat i sestra Jurica i Marija Nikolić, a kod blagoslova adventskog vijenca pjevao je župni zbor iz Krašića.