Budi dio naše mreže
Izbornik

U Lovranu održana duhovna obnova za obitelji

Lovran (IKA)

Duhovna obnova za obitelji održana je u organizaciji Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije tijekom vikenda 17. i 18. prosinca u Domu pastoralnih susreta u Lovranu.

Dok su roditelji imali priliku promišljati o duhovnoj stvarnosti obiteljskog života uz vodstvo hagioterapeutkinje iz zajednice „Molitva i Riječ“ Silve Vrdoljak, za djecu su bile organizirane radionice i igre.

Prisutne obitelji posjetio je i riječki nadbiskup Mate Uzinić te je u subotu predvodio euharistiju u kapeli Doma. „Djeco blagoslivljajte svoje roditelje, muževi žene i žene muževe, jer vaš brak je i započeo blagoslovom“, poručio je nadbiskup Uzinić.

Podsjetio ih je na važnost roditeljstva za povijest čovječanstva i za prenošenje vjere. „Vi roditelji ste svećenici u svojim obiteljima, a uloga obitelji je prenošenje života i prenošenje vjere na buduće generacije“, kazao je.

Na primjeru biblijskih čitanja i nabrajanja osoba iz rodoslovlja Isusa Krista podsjetio je kako su za povijest spasenja jednako važni i muškarci i žene. Riječki nadbiskup istaknuo je i kako su u tu Božju povijest uključeni i grešnici, pa i oni koji ne pripadaju Izabranom narodu. „Bog i naše ljudske pogreške može ispraviti i učiniti ih korisnim za povijest spasenja, a može u to uključiti i one koji ne pripadaju Božjem narodu. Sve nam to govori da Bog ne odustaje pred ljudskim pogreškama, pred grijehom, nego je sposoban i te pogreške preobraziti i učiniti ih dijelom povijesti spasenja“, rekao je predslavitelj mise.

Okupljenima je poručio kako Božja povijest spasenja govori i o odnosima unutar obitelji. „Prije svega govori da je to suradnja muža i žene, zatim nas potiče da ne treba biti zatvoren u svoje uske obiteljske odnose nego treba stvarati širu obitelj, a to je Crkva. I na kraju, povijest spasenja nam govori da čak i kada netko od nas pogriješi, a nema nikoga koji nije nikada pogriješio, ne smijemo odustajati jedni od drugih. Moramo tražiti putove dijaloga i oprosta i nastavljati zajedno, kako bi se u svakoj našoj obitelji mogao ostvariti onaj plan koji Bog ima za sve nas, a to je plan spasenja“, ustvrdio je mons. Uzinić.

Silva Vrdoljak kao poticaj za promišljanje ukazala je na simboliku Božića. „Tu Isus ulazi u moju štalicu, moje srce. To srce, kao i štalica, vjerojatno nije neko savršeno mjesto, čisto i pospremljeno, ali Isus tu ulazi i ozdravljuje“, kazala je. Potaknula je okupljene da u svom životu stave Boga na prvo mjestu, nađu vremena za odnos s njim, mole, čitaju duhovno štivo i razgovaraju s njim.

Govorila je o nužnosti rasta u duhovnosti i povezanosti s Bogom. Što je taj osobni odnos svakog supružnika s Bogom snažniji, to je snažnije i njihovo zajedništvo. Kada se supružnici udaljuju od Boga udaljuju se i jedan od drugoga, poručila je Vrdoljak. Govorila je i o grijehu i problemu zla u svijetu te istaknula da je grijeh uzrok svih ljudskih problema. „Samo ih vjera može riješiti“, rekla je.

Završno predavanje posvetila je ozdravljenju slike čovjeka i slike Boga. Istaknula je važnost iskustva odnosa s Bogom. „Možemo znati da je Bog ljubav, ali ako nemamo to iskustvo teško ćemo to i živjeti“, kazala je. To se iskustvo stječe vjerom, a vjera je način života. „Vjera je cjeloživotni projekt. Vjera nije samo molitva i misa. Molitva nema smisla ako ne mijenja moj način života, ako nakon molitve nastaviš živjeti po starom. Molitva treba mijenjati mene, a ne druge oko mene“, naglasila je Vrdoljak.

Nedjeljnu misu predvodio je predstojnik Ureda za obitelj Ivan Nikolić. Zahvalio je obiteljima što sudjeluju u programima koje Ured nudi, od pripreme za brak preko redovitih susreta za mlade obitelji do godišnjih obiteljskih i roditeljskih škola, ali i na druge načine surađuju s Uredom za obitelj.