Budi dio naše mreže
Izbornik

U Maliju nestao svećenik, sumnja se na otmicu

Bamako (IKA)

Bijeli otac Hans-Joachim Lohre, porijeklom iz Njemačke koji u Maliju djeluje više od 30 godina, od 20. studenoga vodi se kao nestao, potvrdili su iz Generalne kurije Misionara Afrike u Rimu, prenosi Nedjelja.

„Doznali smo da je policija krenula u potragu za o. Hans-Joachimom, ali još ne znamo je li u pitanju otmica“, kazali su agenciji Fides Misionari Afrike. Prema pisanju njihovih internih novina nestanak o. Hans-Joachima, djelatnika Instituta kršćansko-islamske formacije (IFIC) i voditelja Centra za vjeru i susret u Hamdallayeu, prijavljen je 20. studenoga kada se nije pojavio na nedjeljnoj misi u zajednici Kalaban Coura.

Njegov automobil pronađen je u blizini Instituta u glavnom gradu Bamaku, a istražitelji su kasnije pored vozila pronašli lanac sa slomljenim križem koji je pripadao nestalom svećeniku. „Vrata njegovog automobila bila su otvorena i na tlu su bili tragovi stopala kao da se netko opirao“, izjavila je  djelatnica IFIC-a Dia Monique Pare.

Postoji mogućnost da je nacionalnost misionara privukla pozornost ekstremističkih skupina koje djeluju u zemlji s obzirom na to da Njemačka još uvijek ima svoju vojsku koja sudjeluje u UN-ovoj misiji za stabilizaciju stanja u toj afričkoj državi.

Prema novijim pisanjima agencije Fides, četiri dana nakon nestanka izvori iz Biskupske konferencije Malija kazali su da nemaju nikakvih vijesti o o. Hans-Joachimu ni „kontakt s otmičarima“.

„Dosad je objavljena samo izjava nadbiskupa Bamaka kardinala Jeana Zerboa, u kojoj izražava bliskost Crkve u Maliju s misionarevom obitelji“, kažu izvori. U priopćenju od 23. studenoga kardinal Zerbo pojasnio je okolnosti nestanka svećenika koji se nije pojavio kada je trebao slaviti misu. „Bilo je kasno nedjeljno poslijepodne kada su njegova subraća shvatila da ga nema. Njegov sivi automobil bio je parkiran ispred kuće od jutra. Duga odsutnost upućivala je na otmicu pa su subraća kontaktirala policiju 5. okruga“, kazao je kardinal te uputio molitvu za oslobađanje misionara i svih otetih.

Inače, u Maliju djeluje više džihadističkih skupina povezanih s Al Qaidom i ISIS-om koji su odgovorni za nekoliko otmica stranaca, poput one s. Glorije Cecilije Narváez, kolumbijske misionarke otete 7. veljače 2017. u blizini Koutiale, a koju su oslobodili u listopadu 2021., prenosi Nedjelja.