Budi dio naše mreže
Izbornik

U Mostaru odana počast žrtvama svih totalitarnih sustava

Mostar (IKA)

U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH je u petak, 21. kolovoza u Mostaru odalo počast žrtvama svih totalitarnih sustava.

Okupljajući se iznad pećina nad Neretvom, gdje su partizanske vlasti sve do proljeća 1946. vršile masovne likvidacije ratnih zarobljenika, civila i političkih neistomišljenika, na simboličan je način odana počast žrtvama svih totalitarizama.

Prema saznanjima iz više svjedočenja, o čemu je nazočnima i ove godine govorio povjesničar Marijan Mandić, riječ je o žrtvama Križnog puta koje su tadašnjom uskotračnom željezničkom prugom dovedene u Mostar, ili zatvorenicima zloglasne mostarske „Ćelovine“.

„Dostojno i civilizirano obilježavanje ovog dana je najmanja satisfakcija koja se mogla učiniti, te na ovaj način Europski parlament, pa tako i Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina, potiču na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja naše prošlosti kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih ljudskih i nacionalnih prava“, rekla je tom prigodom Anita Martinac, književnica i predsjednica Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.

„Pozivam i nas i sve ostale da oslobodimo kulturu sjećanja od ukorijenjenog straha, oslobodimo istinu od okova režirane partijske povijesti i napokon demontiramo nasljeđe totalitarizma, tražimo otvaranje arhiva i omogućavanje povjesničarima pristup svim izvorima, kako bi njihovi rezultati ostavili za sobom odgovorne znanstvene prosudbe koje će u budućnosti biti uvrštene u obrazovni sustav i biti prioritet našeg demokratskog društva“, zaključila je Martinac.

Tijekom prigodnog programa dodijeljene su nagrade književnicima, autorima najuspješnijih radova pristiglih na literarni natječaj „Istinom do pomirbe“, koji je organizirala i provela spomenuta udruga.

Prva nagrada dodijeljena je književniku Peri Pavloviću za pjesmu o Radimlji, gdje je prema istraživanjima u poraću ubijeno najmanje desetak tisuća Hrvata, odnosno o „stećcima koji govore – nevidljivim i vidljivim“.

„Ako mi ne budemo govorili, progovorit će kamen“, kazao je Pavlović primajući nagradu iz ruku Miljenka Stojića, predsjednika Skupštine Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.

Na koncu programa položen je vijenac u Neretvu i upaljene svijeće na spomen svim žrtvama totalitarizma.