Budi dio naše mreže
Izbornik

U NBS-u održan sastanak uoči početka socijalno-karitativnog praktikuma

Zagreb (IKA)

Bogoslovi druge godine formacije susreli su se u utorak 8. studenoga 2022. godine u prostorijama Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu s ravnateljicom Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelenom Lončar uoči početka socijalno-karitativnog praktikuma u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije.

Sastanak se održao uz prisutnost rektora preč. Željka Faltaka i odgojitelja vlč. Tonija Potrebića. Nakon kratkog uvoda i predstavljanja bogoslova, s. Jelena postavila je bogoslovima pitanje koje postavlja novim volonterima i suradnicima Caritasa, a ono glasi: „Jeste li se ikada susreli s Caritasom i znate li što je to Caritas?“ Većina bogoslova podijelila je iskustva suradnje u župnom Caritasu, čija je uloga bitna povezanost s biskupijskim, jer upravo župne zajednice mogu prepoznati tko su potrebiti na terenu. Sestra Jelena približila je funkciju Caritasa od osnutka i njegova osnivača, tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Antuna Bauera, kroz sve krize pa do ponovnog pokretanja i današnje situacije. Caritas Zagrebačke nadbiskupije razvija se kroz mrežu župa i volonterstva koje je sve više prisutno među mladima, ali prisutne su i razne aktivnosti i akcije u pomoći starijima. Ravnateljica zagrebačkog Caritasa također je rekla da će bogoslovi kroz socijalno-karitativni praktikum moći susresti sve kategorije korisnika, imati priliku upoznati rad volontera i stručnih djelatnika koji nastoje vratiti samopouzdanje, povjerenje i dostojanstvo onim korisnicima koji su to izgubili. Nadalje, s. Jelena je ukratko predstavile neke projekte Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, koji su odgovor na različite krize s kojima se ljudi suočavaju te je pritom istaknula načelo da svaka spašena egzistencija ostvaruje smisao karitativnog djelovanja.

Pri kraju susreta ravnateljica je potaknula bogoslove da razvijaju karitativnu osjetljivost za vrijednost svake osobe, te da se suoče s predrasudama prema onima koji su na rubu egzistencije. Rektor Faltak stavio je naglasak na to da bogoslov mora otvoriti oči za potrebite te prebirati iskustva socijalno-karitativnog praktikuma u svome srcu. Također je istaknuo kako su ciljevi takvoga praktikuma učenje komunikacije s ljudima u potrebi, razvijanje sposobnosti slušanja drugoga, kao i upoznavanje rada Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i prevladavanje vlastitih predrasuda.