Budi dio naše mreže
Izbornik

U Novigradu na Dobri održane duhovne vježbe za svećenike

Novigrad na Dobri (IKA)

Duhovne vježbe za svećenike održane su od 15. do 18. studenoga 2021. u pastoralnom centru sv. Vinka Paulskog u Novigradu na Dobri.

Duhovne vježbe moderirao je fra Mate Bašić, OFM. Moderator je kroz nagovore, zajedničke susrete, razmatranja i molitvu podsjećao prisutne svećenike o važnosti prisjećanja i vraćanju na izvore u kojima je utemeljena svećenička služba.

Duhovne vježbe su se održale pod naslovom RE-COR-DARE, što bi doslovno značilo „ponovno srce dati“. To je posebice vezano uz pojmove recollectus – ponovno sabiranje, kao i reconciliatio – obraćenje, obnova, te također reconvalestentio što bi bilo ponovno vraćanje snage i moći za vršenje svakodnevne svećeničke službe.

Različite teme fra Mate je na kraju zaokružio pozivajući na živo življenje svetosti koje je vezano uz hrabrost i razboritost, uz dostojanstveno življenje života kroz služenje, što je najjasniji znak autentičnog iskustva Duha Svetoga, po primjeru Blažene Djevice Marije. Marija po navještenju ne postaje zaštićeni mali bog, već hita u gorje da bi služila Elizabeti. Takva svetost potrebna nam je i danas, svetost koja nije očitovana samo u nekim nadnaravnim darovima, već onome što jest svetost, a to je doći u bijele haljine iz nevolje velike, prema Knjizi Otkrivenja.

Budući da su duhovne vježbe završile slavljem mise i zajedničkim ručkom na Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, prisutni svećenici molili su i slavili misu za Domovinu i za sve poginule žrtve, te time dali hvalu Bogu za sve one koji su svoj život položili za druge.

Na duhovnim vježbama sudjelovalo je 20 svećenika iz više biskupija i nadbiskupija. Bili su prisutni i sudjelovali: umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, vlč. Josip Jakovčić, vlč. Milan Pavlek, vlč. Stjepan Jakov, vlč. Dragutin Goričanec, vlč. Antun Kolić, vlč. Dražen Karačić, vlč. Ivan Dužaić, vlč. Branko Risek, vlč. Darko Bručić Pavuk, vlč. Tomislav Krajačić, vlč. Branko Koretić, vlč. Vilim Koretić, vlč. Mile Miljko, vlč. Robert Šreter, vlč. Kristijan Bogdan, vlč. Goran Bužak, vlč. Tomislav Antekolović, vlč. Marijan Kušenić i o. Filip Vicić.