Budi dio naše mreže
Izbornik

U Osijeku će biti služeno grkokatoličko bogoslužje na ukrajinskom jeziku

Osijek (IKA)

Grkokatoličko bogoslužje po istočnom obredu na ukrajinskom jeziku bit će služeno u nedjelju 27. ožujka u crkvi Krista Kralja u Osijeku, a prijenos će se moći pratiti na Četvrtom programu HTV-a i Prvom programu HR-a.

Bogoslužje će predslaviti župnik ukrajinske Župe Krista Kralja u Osijeku o. Ljubomir Struko, u zajedništvu s ukrajinskim svećenicima koji službuju u Slavoniji – o. Igorom Sikorom i o. Aleksandrom Hmiljem.

Povijest grkokatoličke župe u Osijeku počinje 1939. godine osnivanjem ženskog redovničkog samostana reda Svetog Vasilija Velikog. U samostansku kapelu dolazili su moliti vjernici iz Osijeka i okolice. Godine 2002. posvećena je nova samostanska kapela koja je ujedno i župna crkva grkokatoličke zajednice u Osijeku.

Grkokatolička crkva Krista Kralja u Osijeku mjesto je molitve i okupljanja za Ukrajince Osijeka i okolice. Uz samostan djeluje i mali muzej koji prikazuje povijest Ukrajinaca na tim područjima. Taj samostan, u kojem djeluje sedam sestara bazilijanki većinom porijeklom iz Ukrajine, primio je i pružio dom izbjeglicama iz Ukrajine, objavio je HRT u čijem će se programu moći pratiti prijenos bogoslužja.