Budi dio naše mreže
Izbornik

U osječkoj župi Uzvišenja sv. Križa proslavljena svetkovina Duhova

Osijek (IKA)

Posebno svečano proslavljen je blagdan Duha Svetoga u osječkoj župi Uzvišenja sv. Križa, koja ove godine slavi 60. rođendan te se za rođendan Crkve pripravila višednevnom pobožnošću i duhovskim bdjenjem održanom u subotu 22. svibnja.

Nedjelju Pedesetnice retfalački su župljani slavili tijekom pet euharistijskih slavlja koja su predvodili župnik Ivica Martić i župni vikar Matija Aušić. Svečanom misom predsjedao je i propovijedao župnik Martić, a radosnoj proslavi pridonijelo je liturgijsko pjevanje Dječjeg zbora, uz ravnanje župne maestre Marijane Matijević i orguljsku pratnju Marije Nađ Perić te violinistice Laure Dizdar.

Posebnost slavlja Duhova u zajedništvu obitelji s djecom bila su tri krštenja pod misom te je župnik, nakon obreda krštenja, noseći u naručju krštene radosno pokazao župnoj zajednici malenu Ivu, Ritu i Dinu. A na blagdan Duhova kršteno je još četvero djece te je župa bogatija za sedmero članova.

Na kraju misa župnik je zahvalio bogoslovu KBF-a u Đakovu Antunu Nikoliću za hvalevrijednu suradnju tijekom tromjesečne pastoralne prakse u župi, a bogoslov je uzvratio zahvalom retfalačkoj župi, njegovoj prvoj pastoralnoj učionici.

Bogoslov Antun Nikolića sa članovima Udruge Betlehem ispred crkve

Na misnim slavljima sudjelovala je gostujuća osječka Udrugu „Betlehem“ koja se ispred crkve predstavila tiskovinama. Propovjednik Martić u slavljima je promišljao s vjernicima o prepoznavanju Duha Svetoga u vlastitom životu: „Ljubav između Oca i Sina je Duh Sveti. On je poniznost. Kad je Bog u tebi, nosiš mir u sebi. Točno u nutrini možemo razlikovati što je od Boga, a što nije. Duh Sveti brani nas od nas samih… donosi Boga u nas. Kriza u svijetu, Crkvi, svijetu govori da smo se itekako udaljili od Boga, živimo po tijelu i nemamo plodove Duha Svetoga, ali zato imamo ratove, raspad obitelji, ljubomore, zavist, unutarnji nemir, ljutnju, srdžbu. Naš uspjeh ovisi o Duhu Svetom, otvaranju vlastitog srca Duhu Božjem. Duh Sveti od nikoga ne odustaje. Nemojmo umjesto življenja punine života, do kraja svoga života životariti. Bog treba našu otvorenost. Mi ne možemo navoditi Boga što treba raditi i gdje djelovati, ali možemo pustiti da on djeluje po nama, da nas vodi. Ivan Pavao II. dao se Bogu i srušio komunizam u svijetu. Majka Tereza ljubila je Boga i pokorila srca svih ljudi. Daj Bogu srce pa će spašavati tebe i tvoju obitelj! Nema druge tehnike, osim sile Duha Svetoga.“

Paljenje svijeća na bdjenju

Posebnost je bila večernje duhovsko bdjenje kojim je predsjedao Martić, a sudjelovali su župni vikar Aušić i bogoslov Nikolić koji je održao duhovni nagovor (Bog djeluje po nama, mi smo narod Duha, otvorimo se njemu!), dok su članovi Molitvene zajednice Milosrdni Otac, uz vodstvo Ivana Grašića, čitanjima angažirano sudjelovali u Službi riječi. Pjevanje Himna Duhom Svetom i odabranih liturgijskih skladba predvodile su s. Vianea Pezer i Danica Andrašević uz klavijaturnu pratnju Biljane Grašić. Svečani program bdjenja sastojao se od uvodnoga obreda i molitve, Službe riječi (čitanja Ez 37, 1-14; Dj 2, 1-11, navještaja Evanđelja (Iv 15, 26-27; 16, 12-15); duhovnog nagovora obnove krsnih obećanja; paljenja svijeća na uskrsnoj svijeći; škropljenja naroda Božjeg blagoslovljenom vodom u Vazmenom bdjenju; spomenom na obnovu potvrde; molbenicama i prošnjama za sedam darova Duha Svetoga uz prinos svijeća na postavljeno postolje uz oltar) i završne molitve uz blagoslov.