Budi dio naše mreže
Izbornik

U Pisarovinskoj Jamnici blagoslovljena nova dvorana za bogoslužje

Pisarovinska Jamnica (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić je na prvu nedjelju došašća, 28. studenoga blagoslovio novopostavljenu dvoranu za bogoslužje u Pisarovinskoj Jamnici.

Na početku misnog slavlja pozdravio ga je župnik Josip Malković i zahvalio mu za darovanu dvoranu i za dolazak.

Nakon blagoslova i Službe Riječi biskup je pozdravio sve nazočne, među kojima je bio i načelnik pisarovinske općine Tomo Kovačić. U homiliji biskup je najprije nazočne vjernike podsjetio na vrijeme došašća ili advent koji je upravo započeo, a koje nosi temeljnu krepost nade poručivši „da nas to sveto vrijeme poziva da s ljubavlju iščekujemo dolazak Krista našeg Spasitelja“.

U nastavku biskup je protumačio misna čitanja. Prorok Jeremija navijestio je dane kada će Izrael biti spašen jer će „doći Bog, pravda naša“. Pravda i pravednost je doista povezana s Bogom jer on nepravdu ne voli, a sve koji gladuju i žeđaju pravednosti će nasititi, kako je to rekao Gospodin Isus (Mt 5,6). Sveti Pavao je Solunjanima sebe dao za primjer i osobito, u odlomku koji se ovaj dan čita, istaknuo ljubav koja mora vladati među kršćanima. Doista, samo po tome nas svijet može prepoznati, ako imamo ljubavi jedni za druge. Gospodin Isus u Lukinu evanđelju (Lk 21,25-28.34-36) naviješta doista teške dane za sve ljude i čitav svijet prije svoga konačnog dolaska. No, ta posljednja vremena zapravo već su na djelu od samog Kristova dolaska prije dvije tisuće godina. Neprestano se na zemlji događaju nesreće i velike promjene koje plaše ljude. Mogli bismo i iskustvo potresa koje je nas pogodilo prije godinu dana također ubrojiti u takve događaje. Pa premda će zavladati, kako Isus kaže „bezizlazna tjeskoba naroda“, on na s poziva da se ne bojimo nego dapače da „se uspravimo i podignemo glave jer se približuje naše otkupljenje“. Dolazak Spasiteljev za nas uvijek treba biti radost. Tako je bilo i s onim prvim dolaskom a tako će biti i onim konačnim. Između toga neprestano Krist dolazi u otajstvu, u slavlju euharistije i svetim sakramentima. Stoga je ovo vrijeme, vrijeme nade i velike radosti za sve koji vjeruju. I mi vjerujemo, i zato smo postavili ovu dvoranu, budući da se ne može koristiti župna crkva Sv. Martina dok se ne popravi, a popravit će se, no za to treba i vremena i sredstava. No, mi trebamo neprestano izgrađivati živu Crkvu, a to smo mi koji vjerujemo Kristu, istaknuo je biskup Košić.