Budi dio naše mreže
Izbornik

U Puli otvoren „Adria Camino Festival“

Pula (IKA)

Međunarodni „Adria Camino Festival“ otvoren je 2. svibnja 2024. u Puli, u organizaciji Bratovštine sv. Jakova – Hrvatska uz podršku klastera Južna Istra.

Festival se održava u hotelu Park Plaza Histria, pod sloganom „Camino – Zajednički europski put“, a trajat će do 5. svibnja. Početna izlaganja održali su Iliana Ivanova iz Europske komisije te zastupnici u Europskom parlamentu Francisco Jose Milan i Željana Zovko. Govorili su o Putu sv. Jakova kao o „načinu života usmjerenog na duhovne vrijednosti“, koji je „oblikovao kulturu, hodočasnike i gostoprimstvo“ te potaknuo „solidarnost i nadu za čovjeka današnjice“.

Potom je o kulturnim rutama u Hrvatskoj i povezanosti s Europom govorila Tatjana Horvatić iz Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. O ruti Camino Južna Istra, koja je nastala kao zajednički pothvat klastera južne Istre, odnosno turističkih zajednica gradova Pule i Vodnjana, općina Fažana, Ližnjan, Medulin i Marčana te Bratovštine, govorila je direktorica TZ-a grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj. Na završetku uvodnog dijela festivala prof. dr. Nataša Urošević sa Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli predstavila je kulturne rute Europe kao model promicanja europskih vrijednosti i održivog razvoja s naglaskom na turizam u Istri.

U poslijepodnevnom dijelu prvog dana festivala održano je dvanaest predavanja o baštini Puta sv. Jakova u različitim europskim zemljama i potpori Caminu. Provedene su i radionice koje su prezentirale razne Camino destinacije, a dan je završio prikazom novog filma The Way, My Way Billa Benneta.