Budi dio naše mreže
Izbornik

U Rijeci procesijom i misom proslavljen spomendan sv. Roka

Rijeka (IKA)

Povodom spomendana sv. Roka, u srijedu 16. kolovoza 2023., riječki vjernici su se prisjetili povijesti njegovoga štovanja te sudjelovali u zavjetnoj procesiji kojom su Riječani stoljećima hodočastili od župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije do zavjetne kapele sv. Fabijana i Sebastijana, u kojoj se nalazi slika sv. Roka.

Svečanu misu u zavjetnoj kapeli predslavio je župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije mons. Sanjin Francetić.

Govoreći o povijesti kapele sv. Fabijana i Sebastijana, u propovijedi je istaknuo svete Fabijana, Sebastijana i Roka za uzore kršćanske vjere te ukazujući na njihove slike, potaknuo okupljene vjernike na nasljedovanje njihova života i primjera, osobito na prenošenje vjere mladima.

„Neke stvari doista oblikuju našu nutrinu. Oblikuju sredinu u kojoj živimo. Mi smo ovom malom, jednostavnom procesijom ostavili jedan znak. Ali moramo shvatiti što znači biti vjernik, kršćanin. To nam prikazuju i ove slike. Sv. Sebastijan je ranokršćanski mučenik, a ovdje je i sv. Roko iz 13. stoljeća. Mi želimo obogatiti svoju nutrinu onim bogatstvom kojeg su nam predali naši stari, a nisu nam predali kipove, nego su nam predali vjeru kao baštinu. Pitanje je koliko u današnje vrijeme uspijevamo prenijeti tu vjeru na mlade. Gdje su nam mladi? Uspijevamo li ih oduševljavati za Isusa Krista? Bojim se da im mi nismo zapreka poput farizeja i pismoznanaca. Isus kaže: ‚ono što govore, dobro govore, ali loše žive‘. Dakle, moramo se pitati: donosimo li ovome svijetu stvarno Isusa Krista?“, kazao je mons. Francetić.